![Στην εκκίνηση οι πρώτες συνδέσεις της Starlink του Elon Musk στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/musk-scaled.jpg)
Θέμα ημερών είναι το «πράσινο φως» για τη δοκιμαστική λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ της Starlink του Elon Musk και στην Ελλάδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αδειοδότηση των συστημάτων δορυφορικού ίντερνετ βρίσκεται στον δρόμο προς τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος των υπογραφών.
Ουσιαστικά, η δημοσίευση της ΚΥΑ θα «ξεκλειδώσει» τη δοκιμαστική λειτουργία, η οποία και θα ξεκινήσει, όπως είχε εξάλλου προγραμματιστεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες από μια μικρή ομάδα χρηστών. Εν συνεχεία, στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία. Υπενθυμίζεται ότι οι προπαραγγελίες είναι διαθέσιμες από τη Startlink σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από την Άνοιξη.
Οι προβλέψεις της ΚΥΑ θα ρυθμίζουν την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών που θα χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως αυτή του Elon Musk, προκειμένου να τοποθετηθούν στα σπίτια των καταναλωτών. Αυτή θα αφορά σε μία άπαξ αδειοδότηση, προκειμένου να μην χρειάζεται ο κάθε πολίτης να «τρέχει» τη διαδικασία ξεχωριστά, όπως είχε πρόσφατα ενημερώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Η διαφορά των «δορυφορικών πιάτων» του ίντερνετ από τα συνήθη της δορυφορικής τηλεόρασης είναι ότι είναι συγχρόνως δέκτες είναι και πομποί. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα ρυθμιστικής φύσεων που έπρεπε να λυθεί προτού η Starlink αρχίσει να στέλνει τα κουτάκια του εξοπλισμού στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός που απαιτούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink δεν είναι καθόλου φθηνός, αφού στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Υπάρχει δε μια ακόμη εκκρεμότητα που μένει να λυθεί και αφορά στο καθεστώς με το οποίο αυτός θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.
Η έναρξη των περιορισμένων αρχικά δοκιμαστικών συνδέσεων αναμένεται μες τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσει εντός του έτους η αποστολή αυτού του εξοπλισμού σε όσους έχουν κάνει προπαραγγελία. Βεβαίως δεν θα πρέπει να μένει εκτός εξίσωσης το γεγονός ότι η έλλειψη επεξεργαστών διεθνώς προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη. Άρα μία ανατροπή στον σχεδιασμό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Επίγειος σταθμός στην Ελλάδα εντός 2022
Το επόμενο στοίχημα για τη Starlink στη χώρα μας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός επίγειου σταθμού, ο οποίος και θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας. Αυτή είναι και η διαφορά της νέας υπηρεσίας, σε σχέση με ό,τι ισχύει στο δορυφορικό ίντερνετ μέχρι σήμερα. Η Starlink αξιοποιώντας μια συστοιχία δορυφόρων χαμηλής τροχιάς υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).
Κατά το πρώτο διάστημα, η υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει επίγειους σταθμούς που ήδη έχει αναπτύξει σε γειτονικές χώρες, όμως σε δεύτερη φάση, πιθανώς εντός του 2022, θα δημιουργήσει επίγειο σταθμό και στην Ελλάδα.
Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει ουσιαστικά στις «λευκές» περιοχές, εκείνες δηλαδή που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Αυτό, όπως έχει πει, αφορά ένα ποσοστό 3-5% του πλανήτη συνολικά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google