Σειρά συστάσεων για ανανέωση της χρήσης των οικονομικών κυρώσεων, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, εξέδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τη Δευτέρα, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία από την απειλή των κρυπτονομισμάτων.
Μετά από μια ευρεία επανεξέταση που ξεκίνησε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσίασε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο που αποσκοπούσε σε μια πιο χειρουργική προσέγγιση των κυρώσεων αντί της αυστηρής πολιτικής προτιμούσε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.
Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι οι χώρες που περιορίζουν τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ και την έκθεση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσαν να διαβρώσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, ενώ τα ψηφιακά νομίσματα και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες ενέχουν επίσης κίνδυνο για την επιτυχία του εργαλείου αυτού.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποσχέθηκαν ότι θα προστεθεί περισσότερη αυστηρότητα στη διαδικασία κυρώσεων, ενώ θα εκσυγχρονιστεί το εργαλείο μέσω του νέου πλαισίου, το οποίο επιδιώκει να συνδέσει τους προσδιορισμούς με σαφείς στόχους πολιτικής και τονίζει τη σημασία του πολυμερούς συντονισμού και τον μετριασμό των ανθρωπιστικών επιπτώσεων.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη των τεχνολογικών του δυνατοτήτων και του εργατικού δυναμικού του ως μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της απειλής από τα ψηφιακά νομίσματα.
«Το κλειδί για εμάς είναι να βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου οι κυρώσεις μπορούν να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, και αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το γεγονός, την αλήθεια, που είναι ότι η τεχνολογία διευκολύνει τους ανθρώπους να κοιτάξουν έξω από παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ », δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών κατέστησαν σαφές τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν ένα κρίσιμο μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει σε μια πολύ πιο στοχευμένη χρήση του εργαλείου, διατηρώντας παράλληλα τις πιέσεις στη Βενεζουέλα, το Ιράν και άλλες χώρες υπό αμερικανικές κυρώσεις.
«Οι κυρώσεις είναι ένα βασικά σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων ασφάλειας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.
«Η αναθεώρηση των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι αυτό το ισχυρό μέσο συνεχίζει να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αντιμετωπίζει επίσης νέες προκλήσεις. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με εταίρους και συμμάχους για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση αυτού του κρίσιμου εργαλείου ».
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε κυρώσεις ως απάντηση στα διεθνή προβλήματα, από τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Ιράν έως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας και την πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.
Διατηρώντας πολλά από τα προγράμματα κυρώσεων του Τραμπ, ο Μπάιντεν έκανε κάποιες αλλαγές από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αφαίρεσε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ανέστειλε την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκές οντότητες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία παρά τις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών νομοθέτων.
Ο Μπάιντεν έχει επίσης προσφερθεί να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εάν επιστρέψει στη συμμόρφωση με μια πυρηνική συμφωνία του 2015 που ο Τραμπ εγκατέλειψε – αν και οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχουν σταματήσει για μήνες.
Latest News
Ελ Σαλβαδόρ: Γιατί περιορίζει τώρα την όρεξη της για bitcoin
Το Ελ Σαλβαδόρ συμφώνησε να περιορίσει την αμφιλεγόμενη πολιτική του για το Bitcoin για να βοηθήσει στην εξασφάλιση μιας δανειακής σύμβασης
Οι οίκοι πολυτελείας θα πληρώνονται με crypto; - Τι σχεδιάζουν
Καθώς το bitcoin εκτινάσσεται στα ύψη, οι μάρκες πολυτελείας σκέφτονται να αποδεχτούν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα
Crypto αξίας άνω των 1,3 δισ. δολ. υπέκλεψε η Βόρεια Κορέα - O ρόλος του Πούτιν
Ομάδες συνδεδεμένες με την Πιονγκγιάνγκ ευθύνονται για τα δύο τρίτα των κλοπών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως
Το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 105.000 δολαρίων
Το Bitcoin έφθασε τα 105.142 δολάρια προτού υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξαγγέλλει πως θα μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «πρωτεύουσα» των κρυπτονομισμάτων.
Η Ινδία πρωτοπορεί στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας
H Ινδία διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών κρυπτογράφησης παγκοσμίως
Οι βαρόνοι των crypto που «ποντάρουν» πολλά στον Τραμπ
Τα στελέχη έχουν ήδη επωφεληθεί από το ράλι του bitcoin και βλέπουν τη χρυσή εποχή για τα κρυπτονομίσματα υπό τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ
Το Ελ Σαλβαδόρ η μόνη χώρα που αγοράζει απευθείας bitcoin
Το χαρτοφυλάκιο bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ αυξήθηκε κατά 117,74% από την αρχή του 2024
Οι ΗΠΑ θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto, διαμηνύει ο Έρικ Τραμπ
Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον Μασκ ως τον σύγχρονο Αϊνστάιν
Μετά τα 100.000 δολ. τι - Τα επόμενα βήματα του Bitcoin
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προηγουμένως να κάνει τις ΗΠΑ την «πρωτεύουσα των crypto» και την «υπερδύναμη του Bitcoin»
Κεφαλαιοποιήσεις ρεκόρ για τα μεγαλύτερα crypto - Ο παράγοντας Τραμπ [γράφημα]
Καμπανάκια για κίνδυνο παραδοσιακά μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά crypto