Στην έγκριση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2022 προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία, με το κείμενο να περιλαμβάνει μειώσει των φόρων και κονδύλια για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εταίροι απέτυχαν να συμφωνήσουν στο ακανθώδες θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που ο Μάριο Ντράγκι ήθελε να δρομολογήσει.
Συνολικά ο ύψους 23 δισ. ευρώ προϋπολογισμός περιλαμβάνει σειρά αναπτυξιακών μέτρων με στόχο τη διατήρηση της ανάρρωσης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας. Μάλιστα, στόχος είναι η άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης έως το 4,7%.
Η μείωση του φόρου εισοδήματος μεταφράζεται σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. θα διανεμηθεί για να αντισταθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Σημειωτέον πως ήδη για το δεύτερο μισό του έτους, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 4 δισ. ευρώ προσπαθώντας να κρατήσει τους λογαριασμούς ρεύματος χαμηλά αποζημιώνοντας τις εταιρείες ρεύματος, ώστε να μην ανεβάσουν τις τιμές σε συνέχεια των αυξήσεων των διεθνών ενεργειακών τιμών.
Μετά το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο του προϋπολογισμού θα αποσταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν πριν κατατεθεί προς συζήτηση και έγκριση από την ιταλική βουλή, στα τέλη του μηνός.
Αδιέξοδο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις στάθηκε η διαμάχη για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν δεδομένου πως η ρύθμιση για την πρόωρη συνταξιοδότηση λήγει την επόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πλαίσιο που θα την αντικαταστήσει.
Σύμφωνα με το τωρινό σύστημα οι Ιταλοί μπορούν να βγουν στη σύνταξη, εφόσον είναι τουλάχιστον 62 ετών και έχουν συμπληρώσει 38 χρόνια εισφορών.
Η Λέγκα του Βορρά απαιτεί από τον Μάριο Ντράγκι να μην επαναφέρει το προηγούμενο (και διόλου δημοφιλές) καθεστώς, που ανέβαζε το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Το συγκεκριμένο καθεστώς είχε εισαχθεί το 2011, στην καρδιά της κρίσης χρέους που ταλάνιζε τη χώρα και την Ευρώπη ευρύτερα.
Η ρήτρα της λεγόμενης «Ποσόστωσης 100» (από την πρόσθεση των αριθμών 62 και 38 που είναι τα δύο νούμερα-κλειδιά για την συνταξιοδότηση) προστέθηκε το 2018 και η αντικατάσταση της έχει εξελιχτεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την διατήρηση των ευαίσθητων ισορροπιών στον ετερόκλητο συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία.
Από την άλλη, το πρόβλημα είναι πως τα ταμεία δεν μπορούν να «αντέξουν» το βάρος αυτό. Η Ιταλία δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο κονδυλίων για την κάλυψη των συντάξεων, με εξαίρεση την Ελλάδα που έχει την πρωτιά, φτάνοντας το 2020 στο 17% του εγχώριου προϊόντος.
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της