Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα επίπεδα ώστε ήδη κάποιες κυβερνήσεις να σκέφτονται να προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται σε τίποτα με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που θα δημιουργηθούν τις επόμενες δεκαετίες, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο σενάριο του Οργανισμού, η επιβράδυνση στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, το δημογραφικό ζήτημα και η επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας, θα οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των 38 μελών του ΟΟΣΑ και των χωρών της Ομάδας των 20 στο 1,5% το 2060, από περίπου 3% σήμερα. Ταυτόχρονα, τα κράτη θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενα κόστη, ιδίως από τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη.
Για να διατηρηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και παροχές σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά σχεδόν 8% επί του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, το μέγεθος της πρόκλησης αυτής θα ανερχόταν σε περισσότερο από το 10% της παραγωγής, χωρίς οι οικονομολόγοι να υπολογίζουν καν νέες δαπάνες, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
«Οι τάσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση της σχετικής τιμής των υπηρεσιών θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στο έγγραφο πολιτικής που εκπόνησαν οι Yvan Guillemette και David Turner. «Η δημοσιονομική πίεση από αυτές τις μακροπρόθεσμες τάσεις είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που συνδέονται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που κληρονόμησε η Covid».
Οι χώρες δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξήσουν τους φόρους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Αντ ‘αυτού, ζητά μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και την αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.
Ένας συνδυασμός δράσης σε αυτούς τους δύο τομείς – συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της αύξησης των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης κατά τα δύο τρίτα της μελλοντικής αύξησης στο προσδόκιμο ζωής – θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την προβλεπόμενη αύξηση της δημοσιονομικής πίεσης έως το 2060 στη διάμεση χώρα.
Latest News
«Μαχαίρι» στους μισθούς κατά 300 εκατ. ευρώ στην VW έως το 2030
Η διοίκηση της Volkswagen σχεδιάζει να προβεί σε περικοπές μισθών άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2030
Το αθέμιτο πλεονέκτημα των κρατικών κινεζικών αεροπορικών εταιρειών
Η ικανότητα να συνεχίσουν να πετούν πάνω από τη Ρωσία βοηθά τρεις μεγάλες κρατικές αεροπορικές να υπονομεύσουν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές
Γερμανία: Βουτιά στις παραγγελίες στη μεταποίηση
Η οικονομία στη Γερμανία πιθανώς συρρικνώθηκε και το 2024 και η Bundesbank προβλέπει ανάκαμψη μόλις 0,2% φέτος
Roche: Εξαγορά έναντι 1,5 δισ. δολαρίων της βιοφαρμακευτικής Poseida
H Roche με την εξαγορά της Poseida Therapeutics εισέρχεται στον τομέα των σύνθετων θεραπειών πολλών τύπων καρκίνου του αίματος
Ο «ροκ σταρ» κεντρικός τραπεζίτης που θέλει να γίνει πρωθυπουργός του Καναδά
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ μπαίνει στο κάδρο ως διάδοχος του αποχωρούντος Τζάστιν Τριντό
Η Αλάσκα μηνύει την κυβέρνηση Μπάιντεν γιατί απαγόρευσε τις γεωτρήσεις σε προστατευόμενη έκταση
O Μπάιντεν απαγόρευσε νέες «offshore» γεωτρήσεις σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση στην Αλάσκα
Washington Post: Μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις, ο Μπέζος κάνει απολύσεις
Ο εκδοτικός κλάδος και πολλά ειδησεογραφικά μέσα όπως η Washington Post, δίνουν μάχη επιβίωσης στην ψηφιακή εποχή
Και ο Μπουρλά της Pfizer στο Μαρ-α-Λάγκο - Η συνάντηση με τον Τραμπ
Η Pfizer είναι μία από τις πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Meta και Amazon, που έχουν υποσχεθεί χρήματα για την ορκωμοσία Τραμπ
Από την Kiko Milano στη Gisou - Συγχωνεύσεις κι εξαγορές «ομορφαίνουν» την αγορά και το 2025
Μετά την Kiko Milano, μάρκες όπως οι Gisou, Medik8, Merit, IGK και One/Size θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα mega deals - Μπορούν;
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο