
Με εφαλτήριο τις έρευνες για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της χώρας και ιδίως νότια και δυτικά της Κρήτης, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων παρουσιάζει στους πετρελαϊκούς κολοσσούς και τις «πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες.
«Ευκαιρίες και προοπτικές», σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥ Αριστοφάνη Στεφάτο, «που μπορούν να συνεργήσουν με το upstream και να οδηγήσουν τη χώρα αλλά και τις ίδιες τις πετρελαϊκές στην κλιματικά ουδέτερη εποχή»
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο κ. Στεφάτος με δημοσιογράφους υποστήριξε τη χρυσή ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «το καύσιμο που θα αποτελέσει γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με αφορμή και τις εξελίξεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ο CEO της ΕΔΕΥ θεωρεί ότι η αξία των δυνητικών αποθεμάτων που μπορεί να διαθέτει η χώρα πολλαπλασιάζεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Με βάση τις μελέτες μας υπάρχουν δυνητικά αποθέματα αξίας 250 δις. ευρώ σε πέντε από τους πιο πιθανούς στόχους των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο, μετά και την αύξηση κατά 250% της τιμής δίνει μεγαλύτερη αξία στον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Θα παίξει το ρόλο του καυσίμου – γέφυρα προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή». Σημείωσε ότι ο υπολογισμός των 250 δις. ευρώ γίνεται με τις τιμές του αργού στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι, πριν δηλαδή την τρέχουσα εκρηκτική άνοδο και τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο σε βάθος 25ετίας μπορεί να ανέλθουν στα 56 δις. ευρώ με ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις. ευρώ.
Αν ολοκληρωθούν στη χώρα μας οι έρευνες και πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΔΕΥ, στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν κρυμμένες ποσότητες φυσικού αερίου ίσες σχεδόν με εκείνες του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τα off shore αιολικά και το «πράσινο» υδρογόνο
Ο κ. Στεφάτος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι οι πετρελαϊκές μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που δίνει η χώρα μας για την ταυτόχρονη ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από την αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού αλλά και την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με όσα είπε η χώρα μας μπορεί έτσι να μετατραπεί σε ενεργειακό hub της περιοχής για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ και οι πετρελαϊκές, κατά τον ίδιο, έχουν μία σημαντική ευκαιρία να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο τους.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο της δυνατότητας των πετρελαϊκών κολοσσών για την άσκηση κι άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είπε πως είναι δυνατόν για αυτές να αναπτυχθούν τεχνολογικές συνέργειες. Κι έφερε ως παράδειγμα το μοντέλο της Νορβηγίας.
Ο ίδιος δημοσιοποίησε τη διοργάνωση από την ΕΔΕΥ ενός «operators forum» μέσα από το οποίο η κρατική εταιρία συνομιλεί με τους επενδυτές που έχουν μισθώσει δικαιώματα ερευνών κι εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Όπως είπε η ΕΔΕΥ έχει παρουσιάσει στους επενδυτές αυτές τις ευκαιρίες, ενώ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των πιθανών συνεργειών «συνδιαμορφώνεται μαζί τους».
Οι έρευνες της Κρήτης
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στις έρευνες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Σημείωσε ότι αναμένει ενημέρωση από την κοινοπραξία των Total Energies – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για το χρόνο της εκκίνησης των επιπλέον σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρητής». Εξήγησε ότι οι εταιρίες σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022: «Είναι το τελευταίο παράθυρο που έχουμε συμφωνήσει με την κοινοπραξία για τη συγκεκριμένη φάση του ερευνητικού της προγράμματος. Οι νέοι επενδυτικοί κανόνες με βάση τα περιβαλλοντικά κριτήρια, η πανδημία αλλά και η απομάκρυνση της Ευρώπης από τον τομέα των υδρογονανθράκων έχει προκαλέσει συνολικά τριγμούς στον κλάδο της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Εμείς», συνέχισε ο Στεφάτος, «αναμένουμε να μας ενημερώσουν για το επενδυτικό τους πλάνο. Ευελπιστώ ότι θα έρθουν με θετικά νέα».


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου