Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο καλός Σαμαρείτης της ενέργειας και να έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική: η Μόσχα δεν φαίνεται επί του παρόντος διατεθειμένη να ανοίξει περισσότερο τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Όπως γράφει το CNBC, τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των δημοπρασιών τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom δεν έχει «κλείσει» επιπλέον χωρητικότητα διέλευσης αερίου για τον Νοέμβριο, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού ούτε μέσω γραμμών προς τη δυτική Ευρώπη μέσω Πολωνίας.
Η Gazprom έκανε κράτηση μόνο για 30 εκατ. κυβικά μέτρα μέσω της «οδού» Yamal-Ευρώπη για τον Νοέμβριο, ποσό ανάλογο με εκείνο που είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο.
Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θεωρούνται ως ένα βασικό στοιχείο για τον όγκο του φυσικού αερίου που θα εισρεύσει στην Ευρώπη, διότι πραγματοποιούνται δύο έως τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει η μεταφορά.
Οι ενεργειακοί αναλυτές λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να αυξήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να επιτρέψει την ομαλή εκκίνηση των εμπορικών ροών μέσω του Nord Stream 2 -του αγωγού φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι ο Πούτιν είχε τονίσει προ ημερών ότι η χώρα θα μπορούσε να παράσχει πρόσθετο εφοδιασμό στην Ευρώπη σε μια εποχή που εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ενόψει του χειμώνα.
Μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC στην Εβδομάδα Ρωσικής Ενέργειας στις 13 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε επίσης τις προτάσεις ότι η χώρα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο ως «πολιτικά υποκινούμενο».
Σκληρό πόκερ
Την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, το γεωπολιτικό πόκερ αναφορικέ με το νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στην Ευρώπη συνεχίζεται.
Η ρυθμιστική αρχή για θέματα ενέργειας της Γερμανίας έχει εκτιμήσει ότι για να δοθεί η άδεια λειτουργίας, η εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 θα πρέπει να αποδείξει πως δεν θα μπορεί να παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με το Reuters, για να γίνει αυτό, η αρχή ζητά να μην μπορεί να περιορίζει η Nord Stream 2 ποιοι προμηθευτές χρησιμοποιούν τον αγωγό.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bundesnetzagentur (BNetzA) ανέφερε ότι είχε ζητήσει από την εταιρεία διαχείρισης του αγωγού, την ελβετική Nord Stream 2 AG, να δηλώσει ότι πληροί όλες τις κανονιστικές προϋποθέσεις πριν να ξεκινήσει η μεταφορά φυσικού αερίου.
Όμως νομικός σύμβουλος στέλεχος του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (EU Court of Justice -CJEU) ανέφερε ότι η ελβετική θυγατρική της Gazprom, η Nord Stream 2 AG που διαχειρίζεται τον αγωγό, μπορεί να αντικρούσει τον κανονισμό της ΕΕ που απαιτεί από οποιαδήποτε εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου να είναι διαφορετική από την εταιρεία που ελέγχει τον αγωγό μεταφοράς.
Την ίδια ώρα η Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί τον αγωγό και γενικότερα τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να κερδίσει από τη Γερμανία και την Κομισιόν έγκριση με γρήγορες διαδικασίες και λιγότερες δεσμεύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του Nord Stream 2.
Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί και αυτός έχει αρχίσει να γεμίζει με αέριο από την πλευρά της Ρωσίας για δοκιμές.
Την ίδια στιγμή η Gazprom έχει περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς αναπληρώνει τα αποθέματα για το χειμώνα, συγκεντρώνοντας επικρίσεις ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αναγκάσει την ΕΕ να δώσει ταχύτερη έγκριση για τον Nord Stream 2. Η ρωσική εταιρεία από την πλευρά της ανακοινώνει ότι πληροί όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία