Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο καλός Σαμαρείτης της ενέργειας και να έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική: η Μόσχα δεν φαίνεται επί του παρόντος διατεθειμένη να ανοίξει περισσότερο τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Όπως γράφει το CNBC, τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των δημοπρασιών τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom δεν έχει «κλείσει» επιπλέον χωρητικότητα διέλευσης αερίου για τον Νοέμβριο, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού ούτε μέσω γραμμών προς τη δυτική Ευρώπη μέσω Πολωνίας.
Η Gazprom έκανε κράτηση μόνο για 30 εκατ. κυβικά μέτρα μέσω της «οδού» Yamal-Ευρώπη για τον Νοέμβριο, ποσό ανάλογο με εκείνο που είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο.
Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θεωρούνται ως ένα βασικό στοιχείο για τον όγκο του φυσικού αερίου που θα εισρεύσει στην Ευρώπη, διότι πραγματοποιούνται δύο έως τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει η μεταφορά.
Οι ενεργειακοί αναλυτές λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να αυξήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να επιτρέψει την ομαλή εκκίνηση των εμπορικών ροών μέσω του Nord Stream 2 -του αγωγού φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι ο Πούτιν είχε τονίσει προ ημερών ότι η χώρα θα μπορούσε να παράσχει πρόσθετο εφοδιασμό στην Ευρώπη σε μια εποχή που εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ενόψει του χειμώνα.
Μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC στην Εβδομάδα Ρωσικής Ενέργειας στις 13 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε επίσης τις προτάσεις ότι η χώρα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο ως «πολιτικά υποκινούμενο».
Σκληρό πόκερ
Την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, το γεωπολιτικό πόκερ αναφορικέ με το νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στην Ευρώπη συνεχίζεται.
Η ρυθμιστική αρχή για θέματα ενέργειας της Γερμανίας έχει εκτιμήσει ότι για να δοθεί η άδεια λειτουργίας, η εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 θα πρέπει να αποδείξει πως δεν θα μπορεί να παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με το Reuters, για να γίνει αυτό, η αρχή ζητά να μην μπορεί να περιορίζει η Nord Stream 2 ποιοι προμηθευτές χρησιμοποιούν τον αγωγό.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bundesnetzagentur (BNetzA) ανέφερε ότι είχε ζητήσει από την εταιρεία διαχείρισης του αγωγού, την ελβετική Nord Stream 2 AG, να δηλώσει ότι πληροί όλες τις κανονιστικές προϋποθέσεις πριν να ξεκινήσει η μεταφορά φυσικού αερίου.
Όμως νομικός σύμβουλος στέλεχος του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (EU Court of Justice -CJEU) ανέφερε ότι η ελβετική θυγατρική της Gazprom, η Nord Stream 2 AG που διαχειρίζεται τον αγωγό, μπορεί να αντικρούσει τον κανονισμό της ΕΕ που απαιτεί από οποιαδήποτε εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου να είναι διαφορετική από την εταιρεία που ελέγχει τον αγωγό μεταφοράς.
Την ίδια ώρα η Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί τον αγωγό και γενικότερα τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να κερδίσει από τη Γερμανία και την Κομισιόν έγκριση με γρήγορες διαδικασίες και λιγότερες δεσμεύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του Nord Stream 2.
Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί και αυτός έχει αρχίσει να γεμίζει με αέριο από την πλευρά της Ρωσίας για δοκιμές.
Την ίδια στιγμή η Gazprom έχει περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς αναπληρώνει τα αποθέματα για το χειμώνα, συγκεντρώνοντας επικρίσεις ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αναγκάσει την ΕΕ να δώσει ταχύτερη έγκριση για τον Nord Stream 2. Η ρωσική εταιρεία από την πλευρά της ανακοινώνει ότι πληροί όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν