
To… φυσάνε και δεν κρυώνει στην Τουρκία με την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε μία προκλητική ανακοίνωση εκτοξεύοντας και πάλι τα πυρά της απέναντι στη χώρα μας.
«Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Την ένταση στην περιοχή προκαλεί το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου και οι μαξιμαλιστικές και οι παράνομες αξιώσεις για τα θαλάσσια δικαιώματα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» συμπληρώνει.
- Διαβάστε επίσης: Κομισιόν – Η Τουρκία να εξομαλύνει τη σχέση της με την Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς».
Σε αντίθεση με τις δηλώσεις [που αναφέρθηκαν στην Κοινή Διακήρυξη], η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις [Ελλάδας και Κύπρου] που παραβλέπουν [το ψευδοκράτος]. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Τέλος, αναφέρεται και στη Λιβύη, όπου υπογραμμίζει: «Επιπλέον, είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης ότι αυτές οι χώρες, που υποστήριξαν ορισμένες παράνομες οργανώσεις και οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας, να στοχεύουν τώρα το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».


Latest News

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για το χρυσό στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών
«Μας κάνατε για μία ακόμα φορά υπερήφανου!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι το κέντρο της ορθόδοξης πίστης και ζωής, η οποία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή – Το νόημα των εθίμων του Πάσχα

Κορίτσια για φίλημα - Διέλυσαν την Ουγγαρία και κατέκτησαν το World Cup (13-9)
Η Εθνική μας ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World Cup της Κίνας, επικρατώντας με 13-9 της Ουγγαρίας.

Το μήνυμα Τασούλα για την Ανάσταση – «Το σκοτάδι συντρίβεται από το φως»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παρευρεθεί για την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών – Το μήνυμα που έστειλε

Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός σημειώθηκε στις 11.32 της Κυριακής νότια, νοτιοανατολικά της Αμοργού

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό
Εκατομμύρια πιστοί συνέρευσαν στους ιερούς ναούς της χώρας για την Αναστάσιμη Ακολουθία – Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του ΠτΔ για την Ανάσταση του Χριστού

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με αλλαγές στο πρόγραμμα τους θα λειτουργήσουν και φέτος τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας

Τα υλικά της νέας αγανάκτησης
Η φθορά της κυβέρνησης, η μη δημοφιλία του πρωθυπουργού, η αδυναμία της αντιπολίτευσης να μετατραπεί σε υποδοχέα της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι ορισμένα στοιχεία

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times