
Την 29η θέση ανάμεσα στις 37 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦίΜ στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με πέρυσι παρέμεινε αμετάβλητη.
Συγκεκριμένα η χώρα μας συγκέντρωσε 57,5 στο συνολικό σκορ του Δείκτη για το 2021, σημειώνοντας μικρή βελτίωση από το περσινό συνολικό σκορ του 57,2. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, στη 10η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 32η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 29η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας, και στην 25η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Στον φετινό Δείκτη, επισημαίνονται οι εξής αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:
● Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
● Η Ελλάδα έχει έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
● Η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.
Μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος από την άλλη, οι συγγραφείς της έρευνας ξεχωρίζουν τα εξής:
● Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5% είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,1%).
● Η πολυπλοκότητα του φόρου επί της εργασίας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
● Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.
Ανάμεσα σε άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά η Ελλάδα μείωσε τον φορολογικό συντελεστή εταιρικού εισοδήματος από το 24% το 2020 στο 22% το 2021, επεκτείνοντας τις φορολογικές επιδοτήσεις για έρευνα και ανάπτυξη και μειώνοντας ελάχιστα τον ανώτατο θεσμοθετημένο φορολογικό συντελεστή ατομικού εισοδήματος.
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα με τον υψηλότερα βαθμολογούμενο φορολογικό κώδικα στον ΟΟΣΑ είναι η Εσθονία (1η). Οι χώρες ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε η χώρα μας στη φετινή κατάταξη είναι η Δανία (28η) και η Ισπανία (30η), με την Πορτογαλία στην 34η θέση και τελευταία χώρα του Δείκτη την Ιταλία (37η).
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρά τη σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, η χώρα μας δεν σημείωσε αντίστοιχη βελτίωση στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές χώρες του ΟΟΣΑ προχώρησαν σε αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, στο ότι ο Δείκτης αντιμετωπίζει αρνητικά την παροχή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων υπό τη λογική ότι περιορίζουν την ουδετερότητα και αυξάνουν την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και στο ότι ένα τμήμα των δεδομένων, όπως το ύψος του ΕΝΦΙΑ, με βάση τα οποία υπολογίζεται ο Δείκτης συλλέγονται από δευτερογενείς πηγές και συνεπώς αφορούν προηγούμενα έτη».
«Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που καθοδηγεί την καινοτομία, τις επενδύσεις και τελικά τους μισθούς. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι χώρες σήμερα καθώς οι συζητήσεις στην παγκόσμια σκηνή προχωρούν» σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Προγραμμάτων του Tax Foundation και βασικός συγγραφέας του Δείκτη, Daniel Bunn.
Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μετρά τον βαθμό που το φορολογικό σύστημα μιας χώρας τηρεί τις δύο θεμελιώδεις αρχές της φορολογικής πολιτικής, την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα, χρησιμοποιώντας πάνω από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης. Ο φετινός Δείκτης χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Ιουλίου του 2021.
Το Tax Foundation είναι κορυφαίος οργανισμός έρευνας σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Από το 1937, οι έρευνες, οι αναλύσεις και οι ειδικοί του συμβάλλουν στην εφαρμογή αποτελεσματικότερων φορολογικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο.


Latest News

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή