
Με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα συστήματα θέρμανσης, η βρετανική κυβέρνηση θα επιδοτεί τα νοικοκυριά που αντικαθιστούν τους ρυπογόνους λέβητες φυσικού αερίου με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.
Συνολικά 90.000 νοικοκυριά σε Αγγλία και Ουαλία θα επιδοτηθούν με το ποσό των 5.000 λιρών το καθένα. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος 3,9 δισ. λιρών για τη μείωση των εκπομπών από συστήματα θέρμανσης, τα οποία αντιστοιχούν σήμερα γύρω στο ένα πέμπτο των εκπομπών της Βρετανίας. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα διατεθεί για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και θερμομόνωσης σε δημόσια κτήρια
Ωστόσο ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις σχολίασαν στο BBC ότι η επιδότηση είναι μικρή και καλύπτει υπερβολικά μικρό αριθμό νοικοκυριών, δεδομένου ότι οι λέβητες αερίου χρησιμοποιούνται σήμερα σε 25 εκατομμύρια σπίτια.
Το ποσό των 450 εκατ. λιρών που θα διατεθεί σε επιδοτήσεις, σχολίασαν, δεν θα επιτρέψει στη Βρετανία να πετύχει το στόχο για απαγόρευση της πώλησης νέων λεβήτων αερίου το 2035.
Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;
Πρόκειται για ηλεκτρικές συσκευές που αντλούν θερμότητα από τον αέρα, το έδαφος ή όγκους νερού –περίπου όπως λειτουργούν τα κλιματιστικά, τα οποία μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό του κτηρίου στο εσωτερικό ή αντίστροφα.
Είναι μια λύση φιλική στο περιβάλλον, εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, και θεωρούνται η επικρατέστερη λύση για την αντικατάσταση των λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος, το οποίο κυμαίνεται από τις 6 έως τις 18 χιλιάδες λίρες για αντλίες θερμότητας που λειτουργούν με αέρα, η τεχνικά απλούστερη λύση. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι σημαντική ακόμα και με την επιδότηση.
Συγκριτικά, ένας συμβατικός λέβητας αερίου κοστίζει γύρω στις 2.500 λίρες.
Το κόστος αυξάνεται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αντλιών απαιτείται θερμομόνωση των κτηρίων, επισημαίνει το BBC.
Πάντως οι τιμές των αντλιών θερμότητας θα μπορούσαν να πέσουν τα επόμενα χρόνια: εκτός από τις επιδοτήσεις, η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει και 60 εκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη φθηνότερων συστημάτων θέρμανσης.


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030