Σχέδια για την προσέλκυση επενδύσεων, ύψους 90 δισ. λιρών και την «εξασφάλιση» 440.000 θέσεων εργασίας σε «πράσινα» έργα την επόμενη δεκαετία εκπόνησε η βρετανική κυβέρνηση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σήμερα τα φιλόδοξα σχέδιά του για μια πράσινη επανάσταση η οποία θα αναγκάσει τις δυτικές οικονομίες να εγκαταλείψουν τον επί αιώνες εθισμό τους στα ορυκτά καύσιμα.
Ο Τζόνσον, που είχε εκφράσει κάποτε τον σκεπτικισμό του για την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε τη στρατηγική του για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ένα έγγραφο 368 σελίδων που θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην εμπροσθοφυλακή των πράσινων οικονομιών, αναγκάζοντας ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία να ακολουθήσουν το προβάδισμα του Λονδίνου.
The UK’s path to ending our contribution to climate change will be paved with well-paid jobs, billions in investment and thriving green industries – powering our green industrial revolution across the country.#NetZero pic.twitter.com/QJgHypBjWJ
— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 19, 2021
«Το ΗΒ ηγείται του κόσμου στην κούρσα για καθαρές μηδενικές εκπομπές», δήλωσε ο Τζόνσον προλογίζοντας το “Net Zero Strategy: Bulid Back Greener».
«Η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν το προβάδισμά μας με τους δικούς τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών, καθώς οι τιμές (θα) κατρακυλούν και η πράσινη τεχνολογία (θα) γίνεται ο παγκόσμιος κανόνας».
Το έγγραφο είναι ουσιαστικά μια σειρά μακροπρόθεσμων υποσχέσεων για τη στροφή της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο προς πράσινες τεχνολογίες — από τη στροφή προς τον καθαρό ηλεκτρισμό «υποκείμενο στην ασφάλεια και την προσφορά» στη «δημιουργία ενός μονοπατιού» προς τη θέρμανση με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα βρετανικά σπίτια.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει μια τελική επενδυτική απόφαση για ένα μεγάλης κλίμακας εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας έως το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής συνόδου ενώ παράλληλα θα επιδιώκει την παραγωγή 40 γιγαβάτ από την αιολική ενέργεια έως το 2030 καθώς και ένα γιγαβάτ από πλωτή αιολική ενέργεια.
Παραγωγή υδρογόνου
Η Βρετανία θα έχει ικανότητα παραγωγής υδρογόνου πέντε γιγαβάτ παράλληλα με τη μείωση στο μισό των εκπομπών από το πετρέλαιο και το αέριο. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παράγει τουλάχιστον πέντε μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο από απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από κινητήρες έως το 2030.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σήμερα ότι η Βρετανία θα χρειαστεί πιθανόν να εισαγάγει νέους φόρους προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.
«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της μετάβασης στα δημόσια οικονομικά θα προέλθει από μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά που τροφοδοτούν το φορολογικό σύστημα», ανέφερε το υπουργείο. «Πρωταρχικό μεταξύ αυτών είναι η απώλεια σημαντικών ποσών από φορολογικά έσοδα καθώς η οικονομικά απομακρύνει από τη χρήση ορυκτών καυσίμων».
Τα έσοδα από τον φόρο στα καύσιμα και τον ειδικό φόρο στα οχήματα ανέρχονταν σε 37 δισεκ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2019-2020, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,7% του οικονομικού προϊόντος, ανέφερε.
Σχέδια για κλιματική αλλαγή
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δημοσιοποίησε τα σχέδιά του για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής με την εξεύρεση εναλλακτικών στον άνθρακα σε κάθε τομέα της οικονομίας, από τη θέρμανση μέχρι τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ύψους 2 τρισεκ. στερλινών θα αυξηθεί καθώς η χώρα επενδύει στο να καταστήσει την οικονομία της μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Αν όμως υπάρξει γρήγορη παγκόσμια δράση προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες της πανδημίας του κορονοϊού, είπαν.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως οποιαδήποτε προσωρινά έσοδα από αύξηση των τιμών άνθρακα δεν είναι πιθανόν να επαρκούν προκειμένου να αντισταθμίσουν τη γενική πτώση των φορολογικών εσόδων, αν και θα βοηθήσουν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
«Αν δεν υπάρξουν επιπλέον δημόσιες δαπάνες, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να σκεφθεί αλλαγές σε υφιστάμενους φόρους και νέες πηγές εισοδήματος σε όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προκειμένου να επιτύχει βιώσιμες μηδενικές εκπομπές, και σε συνέπεια με τις κυβερνητικές δημοσιονομικές αρχές», ανέφερε.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα