Πώς να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας και να βρείτε μια καλύτερη – Τι λένε όσοι το έζησαν
Αυτοί οι επαγγελματίες έκαναν ένα διάλειμμα καριέρας και έφτασαν στην άλλη πλευρά με νέες, καλύτερες δουλειές. Να τι θέλουν να μάθεις.
Αν μπήκατε πρόσφατα στον πειρασμό να πείτε «παραιτούμαι», έχετε μεγάλη παρέα.
Οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους με ρυθμούς ρεκόρ: 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί, ή το 2,9% του εργατικού δυναμικού, εγκατέλειψαν τις εργασίες τους τον Αύγουστο, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν άμεσο Plan B.
Για να πάρω μια γεύση από τα πιθανά οφέλη και τις παγίδες που κρύβει μια διακοπή της σταδιοδρομίας, μίλησα με ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, έκαναν ένα διάλειμμα και κατόπιν βρήκαν μια κερδοφόρα απασχόληση. Οι άνθρωποι αυτοί, είχαν συμβουλές για το πώς να απομακρυνθείτε και να παραμείνετε καλά. Το πρώτο που είχαν να συμβουλέψουν ήταν να διατηρήσετε το προσωπικό σας δίκτυο ενεργό ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός εργασιακού διαλείμματος και να έχετε συγκεκριμένους στόχους κατά την ανάπαυλα σας. Προειδοποίησαν επίσης για τα λάθη που έκαναν και για τα οποία εξακολουθούν να μετανιώνουν.
Ο Τζέισον Λιούις, 38 ετών, έμεινε εννέα μήνες εκτός εργατικού δυναμικού, από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019. Άφησε τη δουλειά του σαν διαχειριστής λογαριασμών στην εταιρεία λογισμικού Duo Security όταν η κουλτούρα της εταιρείας της άλλαξε από εκείνη μιας νεοσύστατης εταιρείας, που ήταν όταν προσχώρησε το 2014, σε εκείνη μιας πολύ μεγαλύτερης εταιρείας, όταν αγοράστηκε από την Cisco Systems Inc. για 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Το να βλέπει τους πρώην συναδέλφους του να συνεχίζουν σε αυτό που αποκάλεσε «κούρσα αρουραίων» στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο έκανε τις πρώτες μέρες της παραίτησής του δύσκολες, λέει. Αλλά ήθελε να χρησιμοποιήσει το χρόνο για να εξελιχθεί ως hip-hop καλλιτέχνης και έπεσε με τα μούτρα στα μουσικά του ενδιαφέροντα. Ηχογράφησε αρκετά τραγούδια ως Oh4Fifty και έπαιξε σε παραστάσεις από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Οστιν του Τέξας.
Εχοντας αφομοιώσει αυτήν την εμπειρία -και στην καυτή αγορά εργασίας του 2019- ο κ. Λιούις ένιωσε έτοιμος να επιστρέψει σοβαρά στην αναζήτηση εργασίας του. Επικοινώνησε με αρκετούς πρώην ανώτερα στελέχη της Duo, οι οποίοι τον έφεραν σε επαφή με ιδρυτές νεοφυών και ομάδες που αναζητούσαν διαχειριστές λογαριασμών. Κάλεσε επίσης, στην ψύχρα, επενδυτές σε πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Με βάση τις συστάσεις τους, επισκέφτηκε εταιρείες με ανοιχτές θέσεις και πραγματοποίησε συνεντεύξεις με επτά από αυτές, πιάνοντας τελικά δουλειά στη Sqreen, μια νεοφυή επιχείρηση λογισμικού ασφαλείας, τον Αύγουστο του 2019, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη των προσπαθειών του.
«Ειλικρινά, το βιογραφικό μου δεν εξετάστηκε καν», λέει για το πως δικτυώθηκε στο δρόμο του προς την επόμενη εργασία του.
«Ο φόβος για το χρονικό κενό στα βιογραφικά σήμερα είναι υπερβολικός», λέει ο Αντονι Κλότζ, αναπληρωτής καθηγητής μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, ο οποίος θεωρείται ότι επινόησε τον όρο «η μεγάλη παραίτηση» για να περιγράψει τα εκατομμύρια των αποχωρήσεων από θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες. Ο Δρ Κλοτζ λέει ότι ένα σκόπιμο χρονικό κενό μεταξύ θέσεων εργασίας μπορεί να είναι επωφελές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους υποψήφιους εργοδότες τους.
«Οι υγιείς μεταβάσεις περιλαμβάνουν ένα σαφές τέλος σε έναν ρόλο και στη συνέχεια μια περίοδο όπου μπορείτε να κλείσετε νοητικά αυτό το κεφάλαιο», λέει. Προτείνει μικρές τελετουργίες για να σηματοδοτηθεί το τέλος μιας εργασίας, όπως λίγος χαρούμενος χρόνος και αποχαιρετιστήριες συνομιλίες με στενούς συναδέλφους, για να σας βοηθήσει να φύγετε με μια ευχάριστη νότα.
Η Κορίνα Πλιτ εγκατέλειψε τη δουλειά της αμέσως μετά το μεταπτυχιακό της τον Μάιο και αφού είχε δημιουργήσει ένα μαξιλάρι αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μερικοί που εγκατέλειψαν χωρίς εναλλακτικό σχέδιο λένε ότι έφτιαξαν πρώτα ένα οικονομικό μαξιλάρι. Η Κορίνα Πλιτ, 30χρονη μητέρα δύο παιδιών στο Spring, Texas, προάστιο του Χιούστον, παραιτήθηκε από τη δουλειά της ως διευθύντρια επιχειρήσεων σε παιδικό κέντρο ψυχικής υγείας, αφού οι εργάσιμες ημέρες της έφταναν τις 11 ώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λέει ότι ήταν το μόνο μέλος του διοικητικού προσωπικού που παρέμενε μετά από ένα γύρο προσωρινών παύσεων και δεν υπήρξε σημαντική μισθολογική αύξηση για να αντισταθμιστεί ο επιπλέον φόρτος εργασίας.
Η κ. Πλιτ είχε αποταμιεύσει περίπου το ήμισυ του εισοδήματός της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραλείποντας μεγάλο μέρος των δαπανών της για διακοπές, ρούχα και εστιατόρια. «Εάν είστε οικονομικά σε θέση να κάνετε μια παύση, κάντε το», λέει. «Στη δουλειά σου, έτσι κι αλλιώς είσαι μίας χρήσης. Αλλά εκεί που δεν είσαι μίας χρήσης είναι στο σπίτι ».
Μετά από σχεδόν δύο μήνες διακοπών, που πέρασε με τα παιδιά της και την εκτεταμένη οικογένειά της, έλαβε μια προσφορά εργασίας έκπληξη από έναν πρώην συνεργάτη της, ο οποίος της είπε για κενή θέση σε μια δομή για παιδιά με αυτισμό. Δέχτηκε, δελεασμένη από αυτό που ονομάζει πιο φιλική προς την οικογένεια κουλτούρα εργασίας και πιο λογικές ώρες από την προηγούμενη εργασία της.
«Πραγματικά αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω τώρα νοιάζονται για μένα και καταλαβαίνω ως μητέρα τα πράγματα που πρέπει να ισορροπήσω», λέει.
Δεν πάει κάθε παύση καριέρας σύμφωνα με το σχέδιο. Ο Τζέφρι Κόρζενικ, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στην Fifth Third Bank στο Σικάγο, λέει ότι έκανε δύο μεγάλα διαλείμματα στην καριέρα του. Το πρώτο ήταν το 1988, αμέσως μετά τη συντριβή του χρηματιστηρίου το 1987, όταν παραιτήθηκε από την πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης ως αναλυτής στρατηγικής βασικών προϊόντων στην E.F. Hutton για να κάνει τουρισμό με σακίδιο για δύο μήνες σε δώδεκα χώρες στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη. Η εμπειρία, όταν ήταν εικοσιπεντάχρονος, ήταν φοβερή, θυμάται ο 60 ετών σήμερα κ. Κόρζενικ.
Ο Τζέφρι Κόρζενικ υποστηρίζει τη διατήρηση ενός μεγάλου επαγγελματικού δικτύου, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει αν κάνετε κάποιο λάθος στη σταδιοδρομία σας, όπως μια βεβιασμένη παύση εργασίας.
Το δεύτερο διάλειμμα ήταν λιγότερο διασκεδαστικό. Τον Αύγουστο του 2007, παραιτήθηκε από το Salem Five Investment Services, μια μικρή εταιρεία όπου λέει ότι δεν ασχολήθηκε με την κουλτούρα της εταιρείας. Πίστευε ότι μια νέα ευκαιρία θα υλοποιηθεί γρήγορα, αλλά έτυχε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι θέσεις εργασίας εξατμίστηκαν.
Ο κ. Κόρζενικ πέρασε πέντε αγχωτικούς μήνες εκτός εργατικού δυναμικού, αυτή τη φορά όχι ως ανέμελος 20χρονος αλλά ως πατέρας δύο παιδιών και έχοντας μια μεγάλη υποθήκη. Αποδίδει το ότι τελικά στάθηκε στα πόδια του, βρίσκοντας μια θέση σε μια εταιρεία διαχείρισης πλούτου, στο μεγάλο επαγγελματικό του δίκτυο, στο οποίο προσέτρεξε για πιθανές θέσεις εργασίας.
Συνήθιζε να διατηρεί ένα αρχείο Rolodex, αλλά λέει ότι το LinkedIn είναι τώρα το απαραίτητο εργαλείο δικτύωσης. Συνιστά να καλλιεργείτε αυτό το δίκτυο συνεχώς, ειδικά αν το μέλλον σας θα μπορούσε να προκύψει μια διακοπή καριέρας.
«Αν συναντήσετε κάποιον ενδιαφέροντα άνθρωπο σε επαγγελματικό περιβάλλον, συνεχίστε τη συζήτηση μέσω μηνυμάτων και email», λέει. Οι κλαδικές συνδιασκέψεις είναι μεγάλες ευκαιρίες για την επέκταση αυτού του δικτύου, λέει, αποκαλώντας μια ετήσια συγκέντρωση επαγγελματιών επενδύσεων, που λαμβάνει χώρα στις Βερμούδες, την «φυλή» του.
Το να έχετε αρκετές αποταμιεύσεις είναι ακόμα πιο κρίσιμο εάν αλλάζετε πεδία, λένε οι βετεράνοι που άλλαξαν σταδιοδρομίες. Ο 31χρονος Μπογκντάν Ζλάτκοφ από το Όκλαντ της Καλιφόρνια χρειάστηκε 14 μήνες για να περάσει πριν από μερικά χρόνια από τη βιντεοσκόπηση στο μάρκετινγκ περιεχομένου -πολύ περισσότερο από ό, τι νόμιζε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αποταμιεύσεις των $ 12.000 μειώθηκαν στα $ 60 και κατέφυγε στην οδήγηση για την Uber για να τα βγάλει πέρα.
Αν μπορούσε να το ξανακάνει, λέει ότι θα είχε προσπαθήσει να συνεχίσει τη βιντεοσκόπηση πλήρους απασχόλησης ενώ θα χρησιμοποιούσε τα βράδια του για να υποβάλει αιτήσεις για θέσεις μάρκετινγκ.
«Μπορεί να είναι λίγο επιπλέον δουλειά», λέει, «αλλά αξίζει τον κόπο για να μην φτάσουμε στον πάτο αν τα πράγματα δεν αποδώσουν αμέσως».
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών