
Η ανάπτυξη Χωρικής Στρατηγικής Κυκλικού Τουρισμού στους επτά νησιωτικούς Δήμους της Αττικής (Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας) και στον παραλιακό Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, είναι το αντικείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο τεχνικός σύμβουλος του Δικτυού CIVINET Greece-Cyprus Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.
Η Περιφέρεια Αττικής επελέγη πρώτη ανάμεσα σε 14 υποψηφιότητες από τέσσερις χώρες της Μεσογείου για να συμμετάσχει το ΙnCircle Project του Προγράμματος Interreg MED, κατόπιν αίτησης που υπέβαλε η Διεύθυνση Τουρισμού σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την υποστήριξη των νησιών της Αττικής προκειμένου να προωθήσουν στρατηγικές κυκλικής τουριστικής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή.
Η υπογραφή του Συμφώνου σηματοδοτεί και την έναρξη του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού έργου, με το οποίο προσφέρεται στην Περιφέρεια Αττικής ένα καινοτόμο εργαλείο διαχείρισης του τουριστικού της προϊόντος. Μέσα από αυτό επιχειρείται η ενδυνάμωση της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιώσιμου τουρισμού στα νησιά της Αττικής, πάνω σε τέσσερις πυλώνες – την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων και την φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα – με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.
«Σήμερα αρχίζει ένα νέο έργο, που θα δώσει πρόσθετη αξία στο brand της Αττικής ως δημοφιλούς ταξιδιωτικού προορισμού για όλο τον χρόνο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής μετά την υπογραφή του μνημονίου και πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας για τη χάραξη των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία, επηρεάζοντας και τη διαμόρφωση της στρατηγικής για τη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Συνεργασίες, όπως αυτή με το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus, είναι επωφελείς όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους, αλλά για όλους: τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους διεθνείς επισκέπτες, τους κατοίκους των νησιών μας και – πάνω απ’ όλα – για το ίδιο το περιβάλλον. Ανοίγουμε το δρόμο για την εφαρμογή καλών πρακτικών, που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους τουρίστες μας, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα λόγω της ολοένα και αυξανόμενης εισροής επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα περιορίσουμε σημαντικά τη σπατάλη νερού και ενέργειας».

Στην υπογραφή του μνημονίου παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, η Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Αργυρώ Παρασκευοπούλου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού Αθηνά Κολυβά.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Διεύθυνσης Τουρισμού η πρώτη τεχνική σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επιμέρους βήματα στα οποία θα πρέπει να προβεί κάθε συμβαλλόμενο μέρος για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.


Latest News

Έρχονται δυο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Εύβοια - Τι προβλέπουν οι επενδύσεις
Η ανάπτυξη των νέων πεντάστερων μονάδων στην Εύβοια θα αναβαθμίσει τις υποδομές φιλοξενίας του νησιού

Στα 11,4 δισ. ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024 - Τι συνέβη με τα Airbnb
Τα έσοδα από κρουαζιέρα σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση +31,2% δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ - Ρεκόρ αφίξεων

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού
Η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη μίλησε στην ημερίδα «Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – Σαντορίνη 2025»

Mega deal στον τουρισμό - Η Sani/Ikos εξαγοράζει 3 ξενοδοχεία της Goldman για 400 εκατ.
Η Sani/Ikos είχε είχε αποκτήσει πριν μερικά χρόνια η Goldman Sacs από τον ξενοδοχειακό όμιλο Γρηγοριάδη

Ποιοι δήμοι είναι πιο «ελκυστικοί» για να φιλοξενήσουν μαρίνες - Αποκαλυπτική μελέτη
Σαράντα δήμοι σύμφωνα με μελέτη της ΕΜΑΕ διαθέτουν τις πλέον κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη τουριστικών λιμένων

Έρχεται μπαράζ deals στα ξενοδοχεία - Τι πυροδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον
Στην έβδομη θέση στην Ευρώπη το 2024 η χώρα μας στις συναλλαγές ξενοδοχειακών assets - H μέση τιμή των συναλλαγών ανά ξενοδοχείο ήταν 29 εκατ. ευρώ το 2023
![Ξενοδοχεία: «Τσίμπησαν» οι τιμές το 2024 – Πόσο κόστισε η διανυκτέρευση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/hotels-600x420.jpg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στα ξενοδοχεία το 2024 – Πόσο κόστισε η διανυκτέρευση [πίνακας]
Τι δείχνει αποκαλύπτει η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024

Σε ρυθμούς κανονικότητας η Σαντορίνη - Το ειδικό πλάνο τουριστικής προβολής
Με θέμα την κατάρτιση ειδικού πλάνου για την προβολή της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη

Ξενοδοχεία: Μεγαλύτερη σεζόν και ενισχυμένη συνεισφορά στην οικονομία
Στην έρευνα του ΙΤΕΠ, σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ

Με το «δεξί» ο τουρισμός για το 2025 - Ποιοι γέμισαν τα ταμεία
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 87,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 σύμφωνα με την ΤτΕ