
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει η διατροφή μας πιο βιώσιμη και υγιεινή. Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας —μεταξύ άλλων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί η βιωσιμότητα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και υπενθυμίζουν ότι όλοι μας, από τους αγρότες μέχρι τους καταναλωτές, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι ευρωβουλευτές θέλουν ακόμη να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη από την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων θα κατανέμεται δικαιότερα υπέρ των αγροτών. Για το λόγο αυτό, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες, μεταξύ άλλων και μέσω της προσαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής.
Μερικές άλλες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι οι εξής:
Πιο υγιεινά τρόφιμα
• Να εκδοθούν συστάσεις της ΕΕ για υγιεινή διατροφή, οι οποίες θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών.
• Να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση κρέατος και τροφίμων υψηλής επεξεργασίας που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων πρόσληψης.
Φυτοφάρμακα και προστασία των επικονιαστών
• Να βελτιωθεί η διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων και να ελέγχεται καλύτερα η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, για να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά οι επικονιαστές και η βιοποικιλότητα.
• Να εγκριθούν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υλοποιούν τους στόχους μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ.
Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
• Η «FIt for 55» (δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55%) να θέσει φιλόδοξους στόχους και να ρυθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στη γεωργία και τις σχετικές χρήσεις γης, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
• Να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν οι φυσικές καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα.
Καλή μεταχείριση των ζώων
• Να θεσπιστούν κοινοί δείκτες για τη μεταχείριση των ζώων, οι οποίοι θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και θα στοχεύουν σε υψηλότερο επίπεδο εναρμόνισης στην ΕΕ.
• Να αξιολογηθεί η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και να διερευνηθεί εάν απαιτείται τροποποίησή της.
• Να καταργηθεί σταδιακά η χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία στην ΕΕ.
• Να επιτρέπεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων από τρίτες χώρες μόνον εάν τα πρότυπά τους είναι εναρμονισμένα με αυτά της ΕΕ.
Βιολογική γεωργία
• Να αυξηθούν οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ μέχρι το 2030
• Να παρθούν πρωτοβουλίες για να τονωθεί η ζήτηση, όπως ενέργειες αγοραστικής προώθησης, δημόσιες προμήθειες και φορολογικά μέτρα.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 76 αποχές.
Μετά την ψηφοφορία, ο Herbert Dorfmann (EΛΚ, Ιταλία), εισηγητής της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, δήλωσε τα εξής: «Η ευθύνη για μια πιο βιώσιμη γεωργία ανήκει από κοινού στους αγρότες και τους καταναλωτές. Οι αγρότες μας καταβάλλουν ήδη μεγάλη προσπάθεια. Γι’ αυτό, όταν τους ζητάμε, ορθά, να μειώσουν περαιτέρω τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών, πρέπει ταυτόχρονα να τους παράσχουμε και στήριξη. Διαφορετικά η παραγωγή, πολύ απλά, θα μεταφερθεί εκτός ΕΕ. Η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφίμων σε λογικές τιμές πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα».
Η Anja Hazekamp (Αριστερά, Κάτω Χώρες), εισηγήτρια της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Οι πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ προωθούν γεωργικά μοντέλα επιζήμια για το περιβάλλον και ανοίγουν τον δρόμο σε εισαγωγές μη βιώσιμων προϊόντων. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να επιστρέψει το ευρωπαϊκό σύστημα παραγωγής τροφίμων εντός των ορίων που επιτρέπει ο πλανήτης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων σε τοπική κλίμακα και η απομάκρυνση από την εντατική κτηνοτροφία και τις μονοκαλλιέργειες με μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων. Από την υιοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων κρίνεται επίσης το μέλλον των αγροτών».


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους