
Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στο Πικέρμι, η Σύμβαση που επισημοποιεί την έναρξη των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου για τη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιο Τόσιο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας «ΕΚΤΕΡ ΑΕ», κ. Αθανάσιο Σίψα, παρουσία του Δημάρχου Ραφήνας –Πικερμίου, κ. Ευάγγελου Μπουρνούς. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος.
Πρόκειται για τμήμα μίας από τις τέσσερις συνολικά εργολαβίες του μεγάλου έργου που θα αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της, παύοντας, παράλληλα, τις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και Αρτέμιδος-Σπάτων, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15/7/2020 με την C(2020)4877/15.7.2020 απόφαση της Επιτρόπου Elisa Ferreira (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/news/2020/07/16-07-2020-cohesion-policy-commission-approves-investment-in-wastewater-treatment-to-ensure-cleaner-sea-and-soil-in-greece).
Με την υπογραφή της σύμβασης προϋπολογισμού 16.511.612,48 ευρώ, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή 103 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Θα συνδεθούν περισσότερα από 2.800 ακίνητα, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων και επιχειρηματιών των περιοχών αυτών.
Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 90,29% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης και πέραν του δικτύου αποχέτευσης, περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
Η εκ του μηδενός κατασκευή 230 χλμ. αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που θα συνδέσει 8.500 ακίνητα σε Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, την οποία υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η Εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ.
Τη βεβαιότητά του για την επιτυχή υλοποίηση του έργου εξέφρασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιος Τόσιος: ««Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επενδυτικού μας προγράμματος στην Ανατολική Αττική με ταχείς ρυθμούς και έργα που θα ενσωματώνουν τις αρχές και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Για τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα έργα των δικτύων αποχέτευσης στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου μίλησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας: «Καταφέραμε, η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού από κοινού με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, αφενός, να πετύχουμε την έγκριση του «μεγάλου» έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2020, αφετέρου, την πλήρη ενεργοποίηση των εργολαβιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να έχουμε σήμερα την ευκαιρία να υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης».
Την ανάγκη για κινητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις συνδέσεις των ακινήτων τους στο δίκτυο αποχέτευσης, εξέφρασε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος: «Θέλω να καλέσω πραγματικά τους πολίτες να προχωρήσουν γρήγορα σε συνδέσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε πέρυσι σε μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση όπου όλες οι συνδέσεις πλέον καλύπτονται με πόρους του ΕΣΠΑ. Επεκτείνουμε τη ρύθμιση αυτή τις επόμενες μέρες και για έργα τα οποία είναι σε προηγούμενα ΕΣΠΑ και είναι η πρώτη φορά που αυτό το λέμε δημόσια. Επιφυλάσσουμε και μια θετική έκπληξη στους κατοίκους που θα συνδεθούν, για το εσωτερικό τους δίκτυο. Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε, επεξεργαζόμαστε πάντως, ένα τρόπο που θα τους ανακουφίσουμε».
Την σπουδαιότητα του έργου τόνισε ο Δήμαρχος Ραφήνας–Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, δηλώνοντας ότι: «Έχει φθάσει η ώρα των μεγάλων έργων για το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια Αττικής και την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ. Ένα έργο που αφήνει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργεί αναπτυξιακές υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου».


Latest News

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της

Αktor: Στα 32,4 εκατ. ευρώ το Enterpise Value (EV) της Sun Force One
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα καταβάλει ως ίδια συμμετοχή για την αγορά του 51% της Sun Force One το ποσό των 4,1 εκ. ευρώ περίπου

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Οκτώ νέα αεροσκάφη στο στόλο της Aegean
Προσθέτει 8 νέα αεροσκάφη Airbus A321 - Έφτασε τα 58 στο σύνολο

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ