
Η εδώ και δέκα χρόνια πτωτική τάση που υπάρχει στα επιτόκια σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και άλλοι φορείς μπορεί να υποτιμούν το πραγματικό μελλοντικό οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί μια εκτίμηση 50 δολαρίων ανά τόνο για να υπολογίσει το «κοινωνικό κόστος των αερίων του θερμοκηπίου» στις διαδικασίες υιοθέτησης μέτρων και λήψης αποφάσεων αδειοδότησης.
Η τιμή λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, τιμωρώντας τους ρυπαίνοντες και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις σε μη ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, αυτή η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη μια μακροχρόνια τάση προς χαμηλότερο κόστος δανεισμού καθώς η γήρανση του πληθυσμού, η βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας περιορίζουν την παγκόσμια ζήτηση.
Διαπιστώνουν μάλιστα, ότι μια εκτίμηση εναρμονισμένη με τις πραγματικές τάσεις στα πραγματικά επιτόκια θα έχει κόστος ανά τόνο 100 δολάρια.
«Για να αξιολογηθούν σωστά οι πιθανές μελλοντικές οικονομικές απώλειες από την κλιματική αλλαγή, πρέπει να υπολογιστούν με βάση συγκρίσιμες αξίες σε σημερινά δολάρια», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Fed από το Σαν Φρανσίσκο, Glenn Rudebusch και Michael Bauer. Προσθέτουν επίσης, ότι συνυπολογίζοντας τα χαμηλά επιτόκια, το κόστος της κλιματικής αλλαγής υποτιμάται, «κι αυτό είναι σημαντικό για τις επιλογές πολιτικής για το κλίμα».


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X