Το Ταμείο και το Λάθος
Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των social media – ένα δημοσίευμα για το λιμάνι του Πειραιά και για τους Κινέζους της Cosco. Μάλιστα, εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η επαναφορά από το αρχείο μιας παλαιότερης δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer. «Κοιτάζοντας πίσω, θα ήταν καλύτερα να μην είχε πωληθεί το λιμάνι του Πειραιά». Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας είχε γίνει κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του στην Αθήνα. Οι παλιοί έλεγαν ότι μετά την αποχώρηση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Δεν ξέρω αν ισχύει και σε αυτή τη περίπτωση όπου το παιχνίδι οικονομικής και πολιτικής ισχύος μεταξύ Δύσης και Κίνας έχει κτυπήσει κόκκινο…
Ο Πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου
Ήλιος, θάλασσα και άνεμος. Το τρίπτυχο που πρωταγωνιστεί στην εποχής της κλιματικής κρίσης. Και οι τρείς χώρες της Μεσογείου – Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος- είναι «προικισμένες» για τα καλά με αυτά τα φυσικά αγαθά που αποτελούν το νέο πλούτο της ενέργειας. Και όχι μόνο είναι προικισμένες αλλά και αποφασισμένες να συνεργαστούν σε κοινές επωφελείς πρωτοβουλίες που «ανοίγουν» προοπτικές.
Το Στρατηγικό Προτέρημα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των 3 πολιτικών ηγετών μετά τις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «Η ενέργεια καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στρατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη, καθώς η πρώτη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης. Σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, η Αίγυπτος μετέχει αποφασιστικά στο μεσογειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πια -και με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου- ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ταυτόχρονα όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα. Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου με ευρύτερη σημασία.
(…)Αλλά συντονιζόμαστε και απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Βραχυπρόθεσμα σχετικά με την προστασία της Μεσογείου αλλά φυσικά και μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Ο Αγωγός Μεταφοράς
Στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για την Αίγυπτο είναι η δημιουργία ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi αμέσως μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου- Ελλάδος και Κύπρου δήλωσε: «Είναι πρόθεσή μας να εντατικοποιήσουμε τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες σε αρκετούς τομείς, όπως είναι αυτός της ενέργειας. Θέλω να εξάρω την ποιοτική εξέλιξη, η οποία έγκειται στην υπογραφή σήμερα τριμερούς συμφωνίας για την ηλεκτρική σύνδεση, επιπλέον της διμερούς συμφωνίας που έγινε πριν από λίγες μέρες μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Πράγμα το οποίο είναι προοίμιο που μας οδηγεί στο κοινό στόχο, που επιδιώκουμε εμείς οι τρεις χώρες και αφορά την ηλεκτρική σύνδεση με όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού ούτως ώστε να φτιαχτεί ένας αγωγός μεταφοράς από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την δημιουργία του Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Συνεργασίας που συνάδει με το διεθνές δίκαιο, που σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών επί των πόρων τους».
Ο Ενεργειακός Διάδρομος
Η Ενεργειακή Συμμαχία των «3» της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και αποδεικνύει ότι ο παράγοντας Ενέργεια είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη δύναμη απόκρουσης επιθετικών στρατηγικών καθώς διαμορφώνει συνδεδεμένα συμφέροντα.
Στη Κοινή Διακήρυξη της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου μεταξύ άλλων διαβάζω: «Χαιρετίσαμε την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.
Το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών μας, αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα.
Εκφράσαμε την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εξερεύνηση και μεταφορά φυσικού αερίου· παραμένουμε πεπεισμένοι πως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.
Συναφώς, χαιρετίσαμε για ακόμη μια φορά την υιοθέτηση του καταστατικού του Forum Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Η σύσταση του EMGF βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο· το EMGF θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των μελών για να ξεδιπλώσουν το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή και να δημιουργήσουν έσοδα από τα αποθέματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ιδίως την UNCLOS. Επαναλάβαμε ότι το EMGF ως περιφερειακός οργανισμός με έδρα το Κάιρο είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες και στόχους του EMGF και την προθυμία συνεργασίας για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της».
Το Studio
Ο Joseph Samaan, πρόεδρος της Tanweer Group παραγωγού εταιρείας της εισπρακτικής κινηματογραφικής επιτυχίας Ευτυχία βρίσκεται σε φάση έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων για ένα project που αν όλα πάνε καλά θα καταλήξει στη δημιουργία νέων studio σε περιοχή της Αττικής.
Οι Επίσημες Επισκέψεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδεύσει στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το διήμερο 25/26 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί με τον πρίγκηπα-διάδοχο Mohammad bin Salman. Εκεί, θα συμμετάσχει στο Middle East Green Summit, το οποίο διοργανώνει ο πρίγκιπας διάδοχος. Στην ίδια σύνοδο θα είναι παρών και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί το Ομάν (20 Οκτωβρίου) και την επόμενη την Τρίπολη της Λιβύης.
Οι Άθλοι του «Ηρακλέους»
Η Eurostat, όπως διάβασα την Κυριακή στο Βήμα, απαιτεί εγγραφή των εγγυήσεων των σχεδίων «Ηρακλής 1 & 2» ύψους 23 δις ευρώ στις μελλοντικές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε θα ακολουθήσει σκληρή διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο…
Η Πρωτοβουλία για τη Ναυτιλία
Ηγετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η χώρα μας σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να χαραχθεί μια πιο αποτελεσματική ρότα για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, καθώς η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το 55% της Ευρωπαϊκής και το 20% της παγκόσμιας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εν όψει και των διαπραγματεύσεων που θα επακολουθήσουν στο πλαίσιο του Green Deal και του σχεδίου «Fit for 55» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μη ύπαρξη ώριμων τεχνολογικά λύσεων, η διεθνής φύση του ναυτιλιακού κλάδου και η ανάγκη για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για την εξεύρεση νέων εναλλακτικών καυσίμων είναι τα θέματα που φαίνεται να περιλαμβάνονται στην επιστολή.
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…