Ούτε αξιοσημείωτες διαφορές στις τιμές σε σχέση με το 2019, εξαιρουμένων των καυσίμων και της ενέργειας, ούτε ελλείψεις στα ράφια βλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στην τηλεόραση του ΟPEN.
Συγκεκριμένα, για τις ανατιμήσεις και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Αν μετρήσεις την αύξηση των τιμών σε διάφορα είδη με βάση τις τιμές του 2020 θα δεις μεγάλες διαφορές. Και εκεί μπορείς να στηρίξεις ένα αφήγημα ότι υπάρχει ακρίβεια. Το 2020, όμως, υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός διότι η οικονομία ήταν κλειστή. Άρα, είναι λάθος ως έτος αναφοράς υπό την έννοια ότι δεν ήταν φυσιολογικός ο οικονομικός κύκλος. Αν το συγκρίνουμε με το 2019 οι τιμές δεν έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Εξαιρώ τα καύσιμα ασφαλώς και την ενέργεια, που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και για αυτό το λόγο υπάρχουν και ειδικά μέτρα».
«Δεν μπορώ να προβλέψω απολύτως την πορεία του διεθνούς πληθωρισμού αν και σε βασικές πρώτες ύλες έχει αρχίσει να υπάρχει πλήρως αντίστροφη πορεία διεθνώς. Αν εξαιρέσεις την ενέργεια και τα ναύλα σε όλα τα υπόλοιπα η φρενήρης άνοδος Ιουλίου-Αυγούστου έχει ανακοπεί και έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Ζούμε σε μία εποχή που η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να διαταράξουν τον οικονομικό κύκλο και ασφαλώς, μέχρι να βρει τη νέα θέση ισορροπίας, θα δυσκολευτεί λίγο. Δεν θα είχα τόσο μεγάλο φόβο για πληθωρισμό δεκαετίας. ΠΑδωνιστεύω ότι σε λίγους μήνες αυτό θα αρχίσει να εξομαλύνεται, αλλά μένει να αποδειχθεί».
«Ως αρμόδιος Υπουργός, δεν μπορώ να χειρίζομαι την οικονομική πολιτική μας με όρους κομματικής αντιπαράθεσης. Για να μπορέσουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις πρέπει να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει. Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας από τους μήνες με την υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση των τελευταίων ετών».
«Σύμφωνα με τους καθημερινούς μας ελέγχους στα super market, το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως περιγράφεται, ακόμα δεν έχει έρθει. Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, αλλά σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει. Έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν – και για να ξοδεύουν σημαίνει ότι έχουν-, μία στατιστική υπηρεσία που λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί και μια αγορά που βάσει της Eurostat έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όλα αυτά δείχνουν στον κ. Τσίπρα ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, τι να πω;».
«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, αλλά επαφή με την πραγματικότητα δεν έχει αποκτήσει. Σε όλες τις ομιλίες του φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση την Ισπανία, προφανώς λόγω της ιδεολογικής τους συγγένειας με τους Podemos. Η Ισπανία όμως είχε πληθωρισμό 4,1% και η Ελλάδα 2,1%. Άρα, κάτι κάνουμε καλύτερα».
Για το αν θα υπάρξει θέμα ελλείψεων στα ράφια ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Ως Υπουργός Ανάπτυξης αισθάνομαι περηφάνεια που η ελληνική αγορά παρά την πανδημία έχει λειτουργήσει υποδειγματικά. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ελλείψεις και στην πρώτη φάση της πανδημίας και τώρα, καθώς παρατηρείται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη. Έχω κάνει αρκετές φορές συσκέψεις με τα super market και φαίνεται ότι τα αποθέματά μας είναι υπερ-επαρκή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες».
Για την Εξεταστική Επιτροπή και τις δημοσκοπήσεις
Σε ερώτηση για την Εξεταστική Επιτροπή και τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ο υπουργός τα εξής:
«Στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή, εμείς λέμε: βεβαίως να ελέγξουμε πως γίνονται οι δημοσκοπήσεις και αν υπάρχει περίπτωση χειραγώγησης της κοινής γνώμης, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε την έρευνα από το 2019 αλλά από το 2015. Κάποιος που είναι «καθαρός» και δεν έχει να κρύψει τίποτα, έχει λόγο να πει όχι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Έχετε ξανακούσει κάποιον να λέει “θέλω να ελέγξω εσένα, αλλά εσύ να μην ελέγξεις εμένα”;».
«Είναι αδύνατον για τον κ. Τσίπρα να ξεπεράσει τον εαυτό του. Χθες, είπε στον κύριο Μητσοτάκη, στη Βουλή, ότι ένα παράδειγμα διαφθοράς με τις δημοσκοπήσεις είναι το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε απευθείας ανάθεση 20.000 ευρώ στην εταιρία «Interview», η οποία συνεργάζεται με το κανάλι «Βεργίνα» που είναι του κουμπάρου του, του κυρίου Καλόγηρου, στηριζόμενος σε μία δήθεν αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ερωτώ: αν εγώ δώσω απευθείας ανάθεση 20.000 ευρώ στην εταιρεία «Alco» που συνεργάζεται με το ΟΡΕΝ, έχω δώσει τα λεφτά στον κύριο Σαββίδη; Απαντώ: όχι. Γιατί αν δώσω στην «Alco», δεν τα έχει πάρει ο κύριος Σαββίδης αλλά αν δώσω στην «Interview» τα έχει πάρει ο κύριος Καλόγηρος; Μπορεί να μου το εξηγήσει ο κύριος Τσίπρας; Στην προσπάθειά του να διαστρεβλώσει τα πράγματα και να πετάξει λάσπη, ο κύριος Τσίπρας είναι πρόθυμος να πει τα πάντα».
«Από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή η μόνη περίπτωση που θα φτάσει σε εξονυχιστικό έλεγχο – ίσως και στον εισαγγελέα, κατά τη γνώμη μου- είναι η Vox Pop. Έχεις μία εταιρεία που ιδρύθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, δεν είχε κανέναν πελάτη, δημοσίευσε δημοσκοπήσεις στο «Documento», όπου παρουσίαζε τη διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στις 2 μονάδες ενώ ήταν 10 μονάδες, και την επομένη των ευρωεκλογών η εταιρεία διαλύθηκε και ο επικεφαλής της εξαφανίστηκε. Έχεις την πιο “καραμπινάτη” υπόθεση. Προφανώς ο κύριος Τσίπρας “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια”».
«Λόγω της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού απολαμβάνουμε μία πρωτοφανή πολιτική κυριαρχία. Αυτή η πολιτική κυριαρχία επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το 2016 μέχρι σήμερα. Αντί να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι δεύτερος με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και γιατί έχει χάσει ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, βουλευτικές και συνδικαλιστικές εκλογές, ασχολείται με το εάν οι δημοσκοπήσεις είναι «πληρωμένες».
Για την Novartis
«Έρχεται η ελληνική δικαιοσύνη και λέει -ομόφωνα ανακριτής, εισαγγελέας και δικαστικό συμβούλιο- ότι ο κύριος Μανιαδάκης είναι αθώος. Μία συγγνώμη του είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Βαξεβάνης που τον βρίζανε από το πρωί μέχρι το βράδυ;».
«Εγώ είμαι σε προκαταρκτική έρευνα πέντε χρόνια. Έχουν παραβιάσει όλες τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν παραβιάσει όλα μου τα συνταγματικά δικαιώματα και αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει «είναι ντροπή αυτό που γίνεται», με δείχνουν συνέχεια με το δάκτυλο ως ύποπτο για την Novartis, ενώ δεν είμαι καν ύποπτος. Δεν πιστεύουν ούτε στα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε στις δημοκρατικές ευαισθησίες, ούτε στη δικαιοσύνη, ούτε σε τίποτα».
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ