Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σχεδιάζει την εισαγωγή μίας νέας τεχνολογίας για την ανακύκλωση του χρυσού από τα ηλεκτρονικά απορρίμματα αφού υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 20% των ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται.
Για το σκοπό αυτό το Νομισματοκοπείο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την καναδική startup Excir για την ανάκτηση του 99%, ή και περισσότερο, του χρυσού που βρίσκεται στις πλακέτες κυκλωμάτων των παλαιών συσκευών. Μάλιστα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εφαρμοζόμενη τεχνολογία χημικής επεξεργασίας εντοπίζει και εξάγει τα πολύτιμα μέταλλα εντός δευτερολέπτων.
Πρόσφατα, η Excir έλαβε οικονομική υποστήριξη 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων από την καναδική κυβέρνηση μέσω ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν σχετικές «καθαρές» τεχνολογίες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς ερευνητών, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θα «αποσυρθούν» το 2021 θα ζυγίζουν περισσότερο από 57 εκατομμύρια τόνους. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο υπολογίζει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τα ηλεκτρονικά απορρίμματα θα φτάσουν τους 74 τόνους το 2030 – έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία.
Η νέα τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα επιτρέπει την εξαγωγή των πολύτιμων μετάλλων σε θερμοκρασία δωματίου, σε εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου στη Νότια Ουαλία, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική που θέλει αυτού του είδους τα απόβλητα να επεξεργάζονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και σε χυτήρια.
Επιστήμονες και μηχανικοί του Royal Mint ήδη χρησιμοποιούν τη νέα επεξεργασία σε μικρή κλίμακα. Αυτή η αρχική χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας εξαγωγής έχει επιτρέψει την «παραγωγή» χρυσού πολύ υψηλής καθαρότητας 999,9 ενώ σε πλήρη κλίμακα έχει την προοπτική να επανακτήσει επίσης παλλάδιο, ασήμι και χαλκό.
Η επικεφαλής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε τις προοπτικές της τεχνολογίας αυτής «τεράστιες» λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διατηρεί τα πολύτιμα μέταλλα. Ο διευθυντής ανάπτυξης από την άλλη πρόσθεσε ότι η χημεία που χρησιμοποιείται είναι «επαναστατική»
Σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Βρετανίας, τα smartphones εμπεριέχουν περίπου 30 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται ήδη σε έλλειψη.
Σημειώνεται ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε τη χώρα στο να αναζητήσει τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων περισσότερο τοπικά. Συνήθως, οι βρετανικές εταιρείες ανακύκλωσης έστελναν τα υπό ανακύκλωση ηλεκτρονικά απόβλητα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Προφανώς, τέτοιες πρακτικές έχουν αυξημένο κόστος μετά το Brexit.
Πέρα όμως από αυτό, η προοπτική εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική ιδέα, ειδικά με τις τιμές του χρυσού να κινούνται ανοδικά. Άλλωστε, υπάρχει 100 φορές περισσότερος χρυσός σε έναν τόνο κινητών τηλεφώνων από έναν τόνο ορυκτού χρυσού, σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του 2019.
Latest News
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ