![Βρετανικό πρόστιμο στο Facebook ύψους άνω των 50 εκατ. λιρών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/Facebook-5-scaled.jpg)
Η ιστορία ξεκίνησε το 2020, μετά την εξαγορά της Giphy από τη Facebook, που φέρεται να έφτασε στα 400 εκατ. δολάρια. Τότε, η βρετανική Competition and Markets Authority (CMA) ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης για να ξεκαθαρίσει εάν η συγκεκριμένη εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό.
Όσο η υπόθεση βρισκόταν υπό διερεύνηση η CMA αποφάνθηκε ότι η Facebook δεν θα μπορούσε να συνεχίσει δραστηριότητες που θα σχετίζονταν με τη συγχώνευση (ενσωμάτωση προϊόντων, συγχώνευση τμημάτων κλπ.) χωρίς προηγούμενη έγκριση από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή.
Με την ανακοίνωση του προστίμου των 50 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια) η CMA αποφάνθηκε ότι η Facebook παραβίασε τις συγκεκριμένες περιοριστικές οδηγίες. «Πρόκειται για την πρώτη φορά που εταιρεία εντοπίστηκε από την CMA να παραβιάζει μία εντολή, με τη συνειδητή άρνηση να προσφέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της CMA.
Η Αρχή αναφέρει επίσης ότι η Facebook «περιόρισε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής» των απαιτούμενων ενημερώσεων, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι η Facebook ενεπλάκη σε «αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν στρατηγική υψηλού ρίσκου» σχετικά με την «έλλειψη συνεργασίας» με τη CMA.
«Διαφωνούμε εντόνως με την άδικη απόφαση της CMA να τιμωρήσει την Facebook για την προσέγγιση συμμόρφωσης με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, την οποία η ίδια η CMA ουσιαστικά είχε εγκρίνει. Θα μελετήσουμε την απόφαση της CMA και θα εξετάσουμε τις επιλογές μας», ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Facebook.
Όπως αναφέρει το BBC, το πρόστιμο των 50 εκατομμυρίων λιρών που επιβλήθηκε στην Facebook είναι 150 φορές υψηλότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλει η CMA σε αντίστοιχες υποθέσεις, δηλαδή της τάξης των 325.000 λιρών. Στο βασικό δε πρόστιμο των 50 εκατ. προστέθηκε και ένα δεύτερο ύψους 500 χιλιάδων λιρών για την αλλαγή από την εταιρεία του αρμόδιου υπευθύνου συμμόρφωσης – δύο φορές – χωρίς «προηγούμενη έγκριση».
Σημειώνεται ότι η Facebook είχε καθαρά έσοδα ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, οπότε το πρόστιμο καθαυτό δεν προκαλεί τεράστια οικονομική ζημία στην αμερικανική εταιρεία. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει οριστικά καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης και για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την ίδια την εξαγορά.
Η Giphy είναι επίσης αμερικανική, διαδικτυακή βάση δεδομένων και μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να μοιράζονται βίντεο σύντομου βρόχου χωρίς ήχο, που μοιάζουν με κινούμενα αρχεία GIF. Η εξαγορά της από την Facebook ανακοινώθηκε το 2020.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ