![Toυρκία – Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση επιτοκίων – Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/lira-turkey-scaled.jpg)
Με την υποστήριξη των ανορθόδοξων νομισματικών ιδεών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «παροδικό» πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι έχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φέτος.
Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά την απόφαση της Τράπεζας, υποχωρώντας έως και αι 2,9% στα 9,4325 ανά δολάριο.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 200 μονάδες βάσης, στο 16%.
Να σημειωθεί ότι και οι 26 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ανέμεναν από τον διοικητή Σαχάπ Καβτσιόγλου να συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση. Ενώ οι περισσότεροι προέβλεψαν μείωση 100 μονάδων βάσης, μια σημαντική μειοψηφία εκτίμησε τα μισά από αυτά.
Η «πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες της προσφοράς», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς τους παροδικούς. «Η Επιτροπή εκτίμησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, οι μεταβατικοί παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς αφήνουν περιορισμένο περιθώριο για καθοδική προσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής».
Το χατίρι του σουλτάνου!
Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι, αν μη τι άλλο, ευχαριστημένος, καθώς επιτέλους και μετά από διαδοχικές αλλαγές διοικητών βρήκε στο πρόσωπο του Καβτσίογλου τον τραπεζίτη που μπορεί να συμμεριστεί την ανορθόδοξη οικονομική του άποψη πως, δηλαδή τα αυξημένα επιτόκια οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού και άρα οι αυξήσεις των επιτοκίων που είχε δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα τον τελευταίο χρόνο ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Καβτσίογλου, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο μετά την απόλυση του ευρύτερα σεβαστού Νατσί Αγκμπάλ, κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα για σχεδόν έξι μήνες, όμως τελικά ενέδωσε στις πιέσεις του Ερντογάν και μάλιστα με τη σημερινή λίαν… δυναμική μείωση των επιτοκίων. Κι αυτό παρά το γεγονός πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τον τιμάριθμο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία έχοντας φτάσει το 19,6%!
Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως με τη σημερινή της απόφαση η τουρκική κεντρική τράπεζα στέλνει το μήνυμα προς τις αγορές πως ξεκινά μια περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής ανεξαρτήτως των όποιων αρνητικών επιπτώσεων στην τουρκική λίρα. Περιμένουν, ωστόσο, με ενδιαφέρον να δουν τις επίσημες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου. Κι αυτό με δεδομένο πως μέχρι τώρα επιμένει να έχει μια ιδιαίτερα… αισιόδοξη άποψη για την πορεία του πληθωρισμού, θεωρώντας πως θα «κλείσει» τη χρονιά στο 14,1%. Πρόκειται για ένα ποσοστό χαμηλότερο και από την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών που κάνει λόγο για διαμόρφωση του τιμάριθμου στο 16,2%.
Εν αναμονή της απόφασης από την FATF
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία ήταν βέβαιο πως θα οδηγούσε σε νέα βουτιά της λίρας, έρχεται σε μια μέρα που ήδη αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την τουρκική οικονομία και το νόμισμα της. Κι αυτό διότι στη συνεδρίαση του, στο Παρίσι, ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός για την καταστολή φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ετοιμάζεται να επικυρώσει την ένταξη της Τουρκίας στην «γκρίζα» λίστα των χωρών που έχουν αποτύχει να καταστείλουν τη διακίνηση μαύρου χρήματος και της χρήματος τρομοκρατικών ομάδων.
Η υποβάθμιση της Τουρκίας από την FATF θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σε ένα διάστημα που η ροή άμεσων ξένων επενδύσεων ήδη βρίσκεται στο ναδίρ εικοσαετίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»