Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο ενιάμηνο του 2021, με το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο να παραμένει η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση που παρουσίασε το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου.
Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αεριού το α’ 9μηνο του 2021
• Συνεχίζεται η αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021.
• Το Σιδηρόκαστρο παραμένει η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ κατά το α’ ενιάμηνο του 2021, με ποσοστό 45,19%.
• 13,45 % αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου (ΤWh) σε σύγκριση με το 2020.
• 15,21 % αύξηση της κατανάλωσης για ηλεκτροπαραγωγή (ΤWh) σε ένα έτος.
• Το τέταρτο σημείο εισόδου της Νέας Μεσήμβριας συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών και των υποδομών προμήθειας, καλύπτοντας ποσοστό 17,01 % επί των εισαγωγών.
• Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πραγματοποιήθηκαν/συνεχίστηκαν οι εκφορτώσεις LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 13,45% φτάνοντας τις 52,46 Τεραβατώρες (TWh) από 46,24 TWh σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 57,73 TWh, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τις 53,54 TWh το α’ ενιάμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (26,09 TWh), το οποίο κάλυψε το 45,19 % των εισαγωγών, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,06 % σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σημαντικά συμβάλλει πλέον στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 17,01% των εισαγωγών εντός του πρώτου ενιάμηνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 9,82 TWh, ενώ τέλος, περίπου 3,08 TWh (5,33%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου.
Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 67,40% της εγχώριας ζήτησης με 35,36 TWh σε σύνολο 52,46 TWh που καταναλώθηκαν, ποσότητα κατά 15,21 % υψηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ενισχυμένη κατά 7,3 % σε σχέση με το α’ ενιάμηνο του 2020 είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 9,08 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 17,30 % της ζήτησης. Η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG στο πρώτο εννιάμηνο του 2021 έφτασε τις 8,01 ΤWh, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7,37% σε σχέση με το α’ ενιάμηνο του 2020 και καλύπτοντας ποσοστό 15,26 % επί της ζήτησης.
Σχετικά με τις εκφορτώσεις LNG που πραγματοποιήθηκαν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021, αυτές αφορούσαν περίπου 18,14 TWh από 25 δεξαμενόπλοια έναντι 25,86 TWh από 40 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι μειώσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ (-47,36% και -31,76% αντίστοιχα), ενώ σημαντική είναι η αύξηση στις εισαγωγές LNG από την Αλγερία, η οποία άγγιξε το 102,22% σε σχέση με το α’ ενιάμηνο του 2020. Αύξηση 10,28% παρουσίασαν και οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με 8,04 TWh (44,33%), με το Κατάρ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 4,74 TWh (26,16%). Έπονται Αλγερία και Αίγυπτος με 4,42 TWh (24,38%) και 0,92 TWh (5,1%), αντίστοιχα.
Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, εξασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.
Latest News
Ολοκληρώθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης
Η καταβολή 150,75 εκατ. ευρώ σε 1.227.275 δικαιούχους έγινε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δηλώθηκαν στη ψηφιακή πύλη myAADE
Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, υπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας των δύο κρατών
Συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδας και Ισραήλ, υπέγραψαν Σκυλακάκης και Κοέν
Νέες ώρες στο μειωμένο και νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Τι αλλάζει
Πώς διαμορφώνονται τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή - Η απόφαση του ΥΠΕΝ
Στα «σκαριά» δεύτερο καλώδιο με την Κεντρική Ευρώπη μέσω... Ουγγαρίας
Εκτός από τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, μέσω Αδριατικής, ο Διαχειριστής πατάει το …κουμπί για δεύτερη εναλλακτική διαδρομή μέσω Ουγγαρίας
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο