Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα ανατίμηση στις τιμές ενέργειας είναι βραχυπρόθεσμη, όμως, η περιβαλλοντική κρίση είναι μακροπρόθεσμη και, για το λόγο, αυτό πρέπει να θεωρήσουμε την πράσινη μετάβαση ως μονόδρομο για την επιβίωση. Πρότεινε τη δημιουργία κεντρικού μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ταχύτατη απολιγνητοποίηση.
Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις παγκοσμίως σε ΑΠΕ ανήλθαν το 2019 σε 300 δισ. ευρώ, έναντι 150 δισ. ευρώ για πυρηνική ενέργεια και λιγνίτη. Οι επενδύσεις σε λιγνίτη ήταν κάτω των 50 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία δεν μπορεί να κριθεί από μια παροδική άνοδο των τιμών ενέργειας του φυσικού αερίου που προήλθε από την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, ύστερα από την πανδημία. Η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα κόστιζε έως τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι του φυσικού αερίου σήμερα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τα έσοδα από ρύπους προέρχονται τα 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιδοτήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.
Από την πλευρά του, ο πρώην αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης, κ. Χρυσού Καβουνίδη, Partner & Managing Director, Head of Athens office, BCG, άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ως προς τις προτεραιότητες στη στρατηγική αποληγνιτοποίησης όσο και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την πράσινη μετάβαση. Υπογράμμισε όμως ότι η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος επιβίωσης και πρότεινε την αναθεώρηση της στρατηγικής και του μηχανισμού δικαιωμάτων ρύπων.
Ο Exports & Supply Chain Director του Ομίλου Ηρακλή, κ. Νίκος Μπόζος μίλησε από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη σε δύο προκλήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις αυξημένες τιμές ενέργειας. Η δεύτερη σχετίζεται με το κόστος της πράσινης μετάβασης και συγκεκριμένα με τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμα ώριμες για τη σύνδεση των ΑΠΕ με τη βιομηχανία. Πάντως, για τον Όμιλο Ηρακλή παραμένει σταθερός ο στόχος για κλιματικά ουδέτερο αποτύπωμα μέχρι το 2050, προσθέτοντας ότι σήμερα το 90% των επενδύσεων αφορούν σε ΑΠΕ, κυκλική οικονομία και ουδέτερα κλιματικά υλικά.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΠΕΠ, κ. Γιάννης Γιαρέντης, ανέλυσε τη σημασία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων που είναι βασικός χρηματοδότης του Ταμείου προκειμένου να υπογραμμίσει την κρισιμότητα του ενεργειακού μείγματος και στη σημερινή συγκυρία, αλλά και στρατηγικά. Όπως ανέφερε, αν κάποιος παρατηρήσει τις τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες όταν αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ θα διαπιστώσει ότι οι τιμές του συστήματος μειώνονται. Αυτό από μόνο του δείχνει τον δρόμο προς τις ΑΠΕ.
Ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων της χώρας μας με την περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσης στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Επεσήμανε και ο ίδιος ότι η επένδυση στις ΑΠΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι σήμερα οι ΑΠΕ συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κατά 51%. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ διεθνών τιμών ενέργειας και εκείνων του τελικού καταναλωτή, προσθέτοντας ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.
Τέλος, ο κ. Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε μια στρατηγική στην ενέργεια από μια παροδική αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, το οποίο κρίθηκε ως το πιο περιβαλλοντικά φιλικά καύσιμο κατά τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε, το δίκτυο φυσικού αερίου όπως έχει κατασκευαστεί σήμερα, είναι έτοιμο να διοχετεύει και άλλα μείγματα αερίων, πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως βιομεθανόλη και υδρογόνο. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μία στοχοθεσία που έχει ορίζοντα τον επόμενο χρόνο.
Latest News
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια