Η μία μετά την άλλη οι ανατολικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες «πληρώνουν» το τίμημα των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Η Λετονία έγινε την Τετάρτη τοι πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που οδηγήθηκε σε προσωρινό κλείσιμο οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς τα αυξημένα κρούσματα ασκούν ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας. Βάζει λουκέτο σε μπαρ και καταστήματα, επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και διατηρεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για φοιτητές, ενώ και άλλες χώρες δεν απέχουν πολύ από αντίστοιχα μέτρα.

«Για τέσσερις εβδομάδες, όλοι θα περάσουμε σε πιο αυστηρό καθεστώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρίσγιανις Κάρινς, ανακοινώνοντας το νέο lockdown. Ο ίδιος προειδοποίησε τους ανεμβολίαστους ότι «στις 15 Νοεμβρίου, θα επιστρέψουμε στα σημερινά δεδομένα, με τους υπάρχοντες σχετικούς περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους».

Από τη γειτονική Εσθονία λέγεται ότι μπορεί να ακολουθήσει εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και εκεί.

Η, δε, Ρουμανία, όπου λιγότερο από το ένα τρίτο του 19 εκατομμυρίων πληθυσμού της είναι εμβολιασμένο, έχει ήδη απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζητώντας βοήθεια μετά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων που κατέγραψε τις προηγούμενες μέρες.

Οι αξιωματούχοι παρομοίασαν τον τελευταίο καιρό τις συνθήκες με τις σκηνές στην Ιταλία όταν ο ιός έφτασε για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του Bloomberg, η εσωτερική πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα περιπλέκει τις προσπάθειες εύρεσης και εφαρμογής λύσεων.

«Πραγματική καταστροφή»

Ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ακοίνωσε δεκαπενθήμερο κλείσιμο των σχολείων, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία το βράδυ στους ανεμβολίαστους. Ταυτόχρονα επαναφέρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πραγματική καταστροφή» και για «νέο κύμα σε της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη».

Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα στη Βουλγαρία, το κράτος μέλος της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού -μόλις το 1/5 του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο-. Η κυβέρνηση έθεσε μέρα περιορισμού για την είσοδο σε εστιατόρια, καταστήματα και γκαλερί, ενώ θα κλείσουν και σχολεία.

Στην Πολωνία, οι αρχές παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται αποφάσεις, εφόσον η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για τους πιο διευρυμένους περιορισμούς από τον Μάιο και μετά, με τα κρούσματα και τους θανάτους να χτυπάνε αλλεπάλληλα ημερήσια ρεκόρ.

Ενέκρινε την πρόταση για την καθιέρωση στην χώρα ημερών αργίας από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοεμβρίου, που έκανε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, και η οποία αποσκοπεί να αναχαιτισθεί το κύμα της πανδημίας που πλήττει την χώρα, και κάλεσε τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας να καθιερώσουν τις ημέρες αργίας ήδη από τις 23 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού