Αυτή η συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες, που θα μπορούσαν να περάσουν στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας. Το μαρτυρά, άλλωστε, και το αντικείμενό της, οι λεπτομέρειες του οποίου χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητες.

Οι νατοϊκοί εταίροι συζήτησαν, συγκεκριμένα, την επεξεργασία ενός πολεμικού σχεδίου απέναντι στη Ρωσία, το οποίο έχει ως βασικό σενάριο ότι η Συμμαχία θα δεχθεί ταυτόχρονα διπλή επίθεση από τις δυνάμεις της – στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Περιλαμβάνει, μάλιστα, σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα: Τον αέρα τη στεριά και τη θάλασσα, το διάστημα και το Διαδίκτυο, ακόμη και τα πυρηνικά!

Επιθετικές κινήσεις από Μόσχα

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το «Σχέδιο Αποτροπής και Άμυνας στον Ευρωατλαντικό Χώρο», μαζί με τις στρατιωτικές λεπτομέρειες που περιλαμβάνει, θεωρείται σήμερα απολύτως απαραίτητο, στο φόντο της ανάπτυξης από τη Μόσχα νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων – των αποκαλούμενων «σούπερ όπλων» – αλλά και την επιθετικότητα που επιδεικνύει το Κρεμλίνο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο, η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατού κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, σημαίνοντας συναγερμό στο Κίεβο, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον. Αλλά και τον Σεπτέμβριο, στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε με τη Λευκορωσία, έκανε χρήση μιας νέας γενιάς ρομπότ, που προορίζονται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πεδία των μαχών.

«Η άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα είναι ότι η Ρωσία αποτελεί έναν μπελά, αλλά όχι μια άμεση απειλή. Όμως, οι Ρώσοι κάνουν ορισμένα πράγματα εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε στο Reuters o Τζέιμς Σι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αιτιολογώντας τα σχέδια που καταστρώνει η Συμμαχία.

Τα διλήμματα της Ευρώπης

Το σίγουρο, εκτός όλων των άλλων, είναι ότι με την εξέλιξη αυτή η Ευρώπη δείχνει να «στριμώχνεται» ακόμη περισσότερο. Έχοντας ήδη δεδομένη την πίεση των Αμερικανών για στροφή προς τον Ειρηνικό και την Κίνα – κάτι που αρκετοί Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν – τώρα καλείται να αποφασίσει τον ρόλο της στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού απέναντι στη Ρωσία.

Έχει θέση σε αυτόν μια Ευρώπη «στρατηγικά και στρατιωτικά αυτοδύναμη», όπως αυτή που επιδιώκει να δημιουργήσει η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν; Και αν ναι, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό; Μπορούν οι Ευρωπαίοι, χωρίς τις ΗΠΑ (και την Τουρκία) να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός διπλού πολεμικού μετώπου με τη Ρωσία, όπως προβλέπει το σενάριο που συζητήθηκε χθες;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αμφισβητούν το κατά πόσο η ΕΕ έχει ή μπορεί να αποκτήσει την ικανότητα να το κάνει μόνη της. Ανάμεσά τους και η Γερμανία, της οποίας η απερχόμενη υπουργός Άμυνας (και έμπιστη της Άνγκελα Μέρκελ) δεν έκρυψε την ανησυχία της στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνόδου.

Ναι, δεν μπορούμε χωρίς τους Αμερικανούς!

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό. Οι άνθρωποι ρωτούν γιατί δεν ήμασταν σε θέση να κρατήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ μόνοι μας. Πρέπει, λοιπόν, να τους πούμε ανοιχτά: Ναι, χωρίς τις δυνατότητες των Αμερικανών, εμείς ως Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Έχοντας μάλιστα χαρακτηρίσει τις γαλλικές προτάσεις ως «αυταπάτη» στο πρόσφατο παρελθόν, ξεκαθάρισε ότι εάν πίσω από την «αυτονομία» και την «ανεξαρτησία» κρύβεται η απόφαση «να αποδεσμευτούμε από την Αμερική, τότε αυτός είναι ο λάθος δρόμος». Κάλεσε δε το Παρίσι και τον Μακρόν να τα βρουν με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετά τη ρήξη που προκάλεσε η υπογραφή της συμφωνίας AUKUS.

«Μην πυροβολείτε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», ήταν πρακτικά το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει η Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Και αρκετοί θεωρούν ότι στρώνει τον δρόμο για να προταθεί ως η επόμενη (και πρώτη γυναίκα) γενική γραμματέας μετά τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού