Να αλλάξει το κείμενο σημαντικής έκθεσης για την κλιματική αλλαγή ζητούν από τον ΟΗΕ οι κυβερνήσεις χωρών με ισχυρή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Greenpeace και παραδόθηκαν στο BBC.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ρυπογόνες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία, αντιδρούν στη σύσταση του ΟΗΕ για ταχεία κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει στη Γλασκώβη η νέα διεθνής σύνοδος για το κλίμα (COP26), στην οποία σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου καλούνται να υποβάλουν νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στόχος είναι να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η αύξηση έχει ήδη ξεπεράσει τον ένα βαθμό.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή – Τι αναμένεται από τη G20 στη Ρώμη – Ποιοι δεν θα παραστούν

Η διαρροή αφορά 32.000 παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλα εμπλεκόμενα μέρη στους επιστήμονες του ΟΗΕ που συντάσσουν τις εκθέσεις για το κλίμα, οι οποίες αποτελούν οδηγό για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με το BBC, η μεγάλη πλειονότητα των παρατηρήσεων είναι «εποικοδομητικές». Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις:

  • Σύμβουλος του σαουδαραβικού υπουργείου Πετρελαίου ζητά να απαλειφθούν από την έκθεση φράσεις όπως «ανάγκη για επείγοντα και ταχύ μετριασμό» των εκπομπών άνθρακα.
  • Αξιωματούχος της Αυστραλίας, η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιθάνθρακα, διαφωνεί με το συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με κάρβουνο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κατάργηση του λιθάνθρακα είναι στόχος της συνόδου για το κλίμα.
  • Η Βραζιλία και η Αργεντινή, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βοδινού κρέατος και ζωοτροφών, διαφωνούν με τη διαπίστωση της έκθεσης ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Βραζιλία εναντιώνεται στη φράση ότι «η διατροφή με φυτικά προϊόντα μειώνουν τις εκπομπές κατά 50% συγκριτικά με την Δυτική Διατροφή, ενώ η Αργεντινή θέλει να απαλειφθούν οι αναφορές για φόρους στο κρέας.
  • Η Ελβετία και η Αυστραλία πιέζουν για τροποποιήσεις στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην ανάγκη οικονομικής στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει από το 2009 να διαθέτει 100 δισ. δολάρια το χρόνο ως βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες, όμως οι δωρεές δεν έχουν φτάσει ακόμα αυτό το ποσό.

Η έκθεση συντάσσεται από την Διακυβερνητική Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία διευκρίνισε στο BBC ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν τις παρατηρήσεις.

«Οι διαδικασίες μας είναι σχεδιασμένες να προφυλάσσουν από το λόμπινγκ» διαβεβαίωσε η IPCC με ανακοίνωσή της.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πίεση στους επιστήμονες να αποδεχτούν τις παρατηρήσεις» εκτίμησε από την πλευρά της η Κορίν λε Κερέ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας που συμμετείχε στη σύνταξη προηγούμενων εκθέσεων.

«Αν οι παρατηρήσεις είναι λόμπινγκ, αν δεν δικαιολογούνται από τα επιστημονικά δεδομένα, δεν θα ενσωματωθούν στις εκθέσεις της IPCC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα