Διχάζονται στην G20 σε σχέση με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τη δέσμευση για το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, ενόψει της κρίσιμης συνόδου στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα, με μεγάλους απόντες τους ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Η ανάγκη περιορισμού των εκπομπών θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των G20 της Ρώμης στις 30-31 Οκτωβρίου, η οποία θεωρείται καθοριστική για τις ευρύτερες συνομιλίες της COP 26, που θα ακολουθήσουν, στη Γλασκώβη.
Συμφωνούν… διαφωνώντας
Μέχρι στιγμής, οι χώρες που ευθύνονται περισσότερο για την παγκόσμια περιβαλλοντική ρύπανση, όπως η Κίνα και η Ινδία, φαίνονται αμετακίνητες και η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος της G20 στη Νάπολη τον Ιούλιο, είναι πολύ μικρή, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην ομάδα των 20 πιο πλούσιων χωρών.
Σχολίασαν, μάλιστα, ότι για την ώρα οι χώρες που εκπροσωπούνται στην G20, φαίνονται να μην κάνουν καμία κίνηση, παρά μόνο επιδιώκουν να ακουστούν ισχυρές οι θέσεις τους. Ωστόσο, προσθέτουν, μια τέτοια αδιαλλαξία είναι αναμενόμενη σε αυτό το στάδιο και τυχόν παραχωρήσεις είναι απίθανο να συμβούν πριν τη συνάντηση.
Στη Νάπολη, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος συμφώνησαν με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5ο C, αλλά απέτυχαν ως προς τον προσδιορισμό κοινά αποδεκτών δεσμεύσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Επίσης, δεν κατέληξαν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό ημερομηνιών για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, τη διακοπή της διεθνούς χρηματοδότησης έργων άνθρακα και τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης άνθρακα για την παραγωγής ενέργειας, ζητώντας από τους ηγέτες να γεφυρώσουν τα κενά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ρώμης.
Οι απουσίες
Τουλάχιστον τέσσερις ηγέτες της G20 δεν αναμένεται να έρθουν στη Ρώμη, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ, που ηγείται της χώρας με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίου και Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν, επικεφαλής της μεγαλύτερης παραγωγού ενέργειας. Ακόμη, απόντες αναμένεται ότι θα είναι ο Βραζιλιάνος Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο Μεξικανός Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντικαι ο Ιάπωνας Φούμιο Κισίντα, ο τελευταίος λόγω των εθνικών εκλογών στις 31 Οκτωβρίου.
Ρωσία – Κίνα – Ινδία
Ούτε η Ρωσία και η Κίνα, αλλά ούτε η Ινδία έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, που θεωρείται ζωτικός στόχος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5ο C.
Μέχρι στιγμής η Κίνα αποδεικνύεται πιο απρόθυμη να δεσμευτεί για το ανώτατο όριο του 1,5 βαθμού, ενώ η Ινδία είναι πιο αδιάλλακτη στο να μην δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, είπε μία από τις πηγές.
Η Κίνα και η Ινδία συγκαταλέγονται επίσης στην ομάδα των χωρών οι οποίες δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει νέα εθνικά σχέδια, τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs) πριν τη σύνοδο COP26, σχετικά με τη δική τους συμβολή στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Οι εκτιμήσεις
Ο προεδρεύων της COP26, ο Βρετανός Αλόκ Σάρμα, δήλωσε πρόσφατα ότι η G20, η οποία αντιπροσωπεύει το 80% των παγκόσμιων εκπομπών, θα είναι καθοριστική για τη σύνοδο της Γλασκόβης.
Οι μεγάλες εταιρείες εκπομπών, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, τείνουν να αισθάνονται υπό πίεση από τις δυτικές χώρες μέλη της G20 και είναι πιο πιθανό να γίνουν συμβιβασμοί σε ίο ουδέτερο έδαφος όπως είναι ο ΟΗΕ, σχολίασε η ίδια πηγή.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας