Εν συντομία…

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Νέας Υόρκης ‘VanEck’, θα κυκλοφορήσει το δικό της Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που συνδέεται με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin (Bitcoin futures). Σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), εχθές Τετάρτη, το ‘VanEck Bitcoin Strategy ETF’ θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις 23 Οκτωβρίου.

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/0001137360/000113736021000916/ck0001137360-20201231.htm

VanEck’s Bitcoin Strategy ETF

Το επενδυτικό προϊόν της VanEck θα προσφέρει στους επενδυτές έκθεση στο κρυπτονόμισμα Bitcoin (BTC). Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συνδέεται με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin (Bitcoin futures), και όχι άμεσα με την τρέχουσα τιμή του Bitcoin.

Αναφορικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι χρηματοοικονομικές συμβάσεις, η αξία των οποίων εξαρτάται ή προέρχεται από το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο αναφοράς. Στην περίπτωση των Bitcoin Futures, το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο αναφοράς είναι το Bitcoin.

Η κατάθεση της Επιτροπής προειδοποίησε πως το Bitcoin και τα Bitcoin Futures είναι πιο ασταθή, εν συγκρίσει με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο απώλειας ολόκληρης της επένδυσής τους.

Η πορεία του πρώτου Bitcoin Futures ETF

Το πρώτο ETF που σχετίζεται με το Bitcoin στις ΗΠΑ ξεκίνησε προχθές και συνάντησε υψηλή ζήτηση. Το ‘Bitcoin Strategy ETF’ της ProShares (ΒΙΤΟ) μέσα σε 20 λεπτά συναλλάχθηκαν μετοχές αξίας 280 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης, είχαν συναλλαχθεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η άρνηση για ένα spot Bitcoin ETF

Η VanEck και μια ολόκληρη λίστα άλλων εταιρειών έχουν υποβάλει αίτηση στην SEC για ένα spot Bitcoin ETF που παρέχει στους επενδυτές άμεση έκθεση στο περιουσιακό στοιχείο. Αλλά η SEC αρνείται επανειλημμένα, επικαλούμενη την ευκολία χειραγώγησης των τιμών Bitcoin. Τον Αύγουστο, ωστόσο, ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα είναι ανοικτή στην έγκριση ETF που συνδέονται με Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Bitcoin, πιθανότατα επειδή η αγορά Futures ρυθμίζεται από την υπηρεσία ‘CFTC’.

Μια ματιά στο μέλλον

Η SEC αναμένεται να εγκρίνει άλλα τέσσερα Bitcoin futures ETF τις επόμενες εβδομάδες. Αυτά είναι το ‘Invesco Bitcoin Strategy ETF’, το ‘Valkyrie Bitcoin Strategy ETF’, το ‘Galaxy Bitcoin Strategy ETF’ και το ‘AdvisorShares Managed Bitcoin ETF’. Αν και τα ETF δεν συνδέονται άμεσα με την τρέχουσα τιμή του Bitcoin, η έγκριση τους αποτελεί ορόσημο για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News