Στο 75,8% των εισπράξεων του Αυγούστου του 2019 διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου φέτος και έφτασαν τα 3.112,4εκατ. ευρώ έναντι 4.182,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος οι τουριστικές αφίξεις και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (με τον ίδιο περίπου ρυθμό: 125%) το 2021 σε σύγκριση με το 2020.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οκτάμηνο φέτος οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019.
Ειδικότερα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του διαστήματος Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 ανήλθαν στα 6.581,7 εκατ. ευρώ έναντι 13.241,5 εκατ. ευρώ το 2019 και αντιπροσωπεύουν το 49,7% των εισπράξεων του οκταμήνου του 2019.
Δεδομένου ότι και ο Σεπτέμβριος φέτος πήγε πολύ καλά από αφίξεις και έσοδα εκτιμάται ότι θα πιαστεί με άνεση ο στόχος των 9 δισ ευρώ (50% των εισπράξεων του 2019).
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν στα 2.847 εκατ. ευρώ, έναντι 2.454 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Με τις εισπράξεις φέτος στο 75% του 2019 ή περίπου 2,1 δις. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, οι εισπράξεις θα ξεπερα΄σουν το 8,6 δις. ευρώ, συνεπώς ο στόχος των 9 δις. ευρώ είναι πολύ κοντά καθώς υπολείπονται τρεις μήνες ακόμη.
Πάντως τουριστικοί παράγοντες όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης έχει εμφανισθεί περισσότερο αισιόδοξος και έχει κάνει την εκτίμηση για τουριστικά έσοδα 12 δισ. ευρώ το 2021.
Τα στοιχεία αναλυτικά
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Τον Αύγουστο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 1,4 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 151 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,1% και 11,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές κατά 40,7% και 18,6% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 29,5% και 21,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 32,6% και 28,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.
To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (με τον ίδιο περίπου ρυθμό: 125%). Ειδικότερα, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο 75,8% εκείνων του Αυγούστου του 2019. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος των θαλάσσιων μεταφορών. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών αυξήθηκε.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε αύξηση, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων βελτιώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, καθώς οι καθαρές εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κυρίως λόγω της εκταμίευσης της προχρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,4 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη.
Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 30,3% και 13,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 27,2% σε τρέχουσες τιμές και 9,2% σε σταθερές τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό (περίπου 24%), ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 19,7% και 22,8% αντίστοιχα.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν μείωση κατά 18,6%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Αύγουστο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων σχεδόν τριπλασιάστηκε έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, κυρίως λόγω της εκταμίευσης της προχρηματοδότησης στο πλαίσιο του RRF, και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 3,0 δισεκ. ευρώ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Αύγουστο του 2021, το πλεόνασμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 3,1 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 3,8 δισεκ. ευρώ, λόγω των συνολικών εκταμιεύσεων από τον RRF που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων περιορίστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από 6,5 δισεκ. ευρώ σε 2,4 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Αύγουστο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 98 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 409 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 2,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 622 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού εξαιτίας της στατιστικής προσαρμογής (543 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και της αύξησης των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 371 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην καθαρή αύξηση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ των υποχρεώσεων που συνδέονται με τη νέα κατανομή ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (Special Drawing Rights – SDR) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την αύξηση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους (περιλαμβάνεται και η εκταμίευση της προχρηματοδότησης – υπό μορφή δανείων – στο πλαίσιο του RRF), που αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 1,7 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 746 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,5 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 16,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,3 δισεκ. ευρώ και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 684 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,8 δισεκ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 16,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Αυγούστου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,1 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ έναντι του τέλους Αυγούστου του 2020, κυρίως λόγω της νέας κατανομής των SDR από το ΔΝΤ.
Latest News
Οι προβλέψεις 27 οίκων για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2026
H Focus Economics παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των οίκων που έκαναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024
Έσοδα 2,5 δισ. για το δημόσιο από τη φοροδιαφυγή - Οι προβλέψεις για το 2025
Οι προβλέψεις από το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής για ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα, πληθωρισμό και επενδύσεις
Έπεσε στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Υπηρεσίες και τρόφιμα συνεχίζουν ανοδικά στην Ευρωζώνη
Συνολικά στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός ήταν 2,2% τον Νοέμβριο του 2024, από 2,0% τον Οκτώβριο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,4%
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία