Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο, που παρατηρείται κορύφωση των εξαγωγών, ξεπέρασε του 30ο C, με αποτέλεσμα τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών, των φυσικών αποθεμάτων και πολλών άλλων ειδών αλιευμάτων.
Σύμφωνα, με τους παραγωγικούς φορείς, οι απώλειες κατά την περίοδο του καύσωνα ξεπέρασαν τις 24.000 τόνους, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%.
«Θα μπορούσε η καταστροφή αυτή να χαρακτηριστεί ως ερημοποίηση της παράκτιας και της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η απώλεια του γόνου συνεπάγεται σοβαρές ελλείψεις σε μύδια κατά την επόμενη χρονιά και προφανώς μείωση της εισαγωγικής δραστηριότητας και των εσόδων της χώρας», επισημαίνει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Τονίζεται επιπλέον, πως οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου, πέραν των οικονομικών απωλειών, θα έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας: «Εκτός από τις περίπου 200 οικογένειες παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι», σημειώνεται.
Να σημειωθεί ότι στις περιοχές Χαλάστρας, Κυμίνων, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών αναπτύσσεται το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής, ενώ ο Θερμαϊκός κόλπος αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων πολλών άλλων ειδών οστρακοειδών, όπως κυδώνια και γυαλιστερές. Η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ, κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία με το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ ζητά από το ΥπΑΑΤ, την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας, της παράκτιας αλιείας και της αλιείας στις λίμνες και τα ποτάμια της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Latest News
Η μάχη των Βρυξελλών για τις αγροτικές επιδοτήσεις της επόμενης πενταετίας - Τι φέρνει η νέα ΚΑΠ
Στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες η ανάγκη για αλλαγές στην κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων με στήριξη των «μικρών» αγροτών
Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες - Ετοιμάζουν διαμαρτυρίες και μπλόκα
Οι αγρότες θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αυτόν ή τον άλλον μήνα - «Ήδη τα τρακτέρ έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές και θα ξεκινήσουν διαμαρτυρίες και μπλόκα», τονίζουν
Το γαλλικό κόκκινο κρασί σε κρίση -
Μειώνεται η εγχώρια κατανάλωση σε κρασί καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε μπίρες, αλκοολούχα ποτά και επιλογές χωρίς αλκοόλ
Θετικό πρόσημο για τα εσπεριδοειδή – Αναμένονται τα αιγυπτιακά στις αγορές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως και τις 3 Ιανουαρίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς
Υποχώρησαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Δεκέμβριο 2024
Το 2024 οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής ήταν κατά μέσο όρο 2,1 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο του 2023, σύμφωνα με τον FAO
Τι αλλάζει στους νέους αγρότες ως προς τον κύκλο εργασιών
Οι νέοι αγρότες αναλαμβάνουν νέες υποχρεώσεις από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο του ΠΑΑ
Πόσοι εργάτες γης θα απασχοληθούν στη γεωργία - Η κατανομή για το 2025
Πήρε ΦΕΚ ο ανώτατος αριθμός για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία - Οι εργάτες γης ανά ειδικότητα και τομέα
Κλιματική αλλαγή vs αγροτική παραγωγή – Πώς επηρεάζονται καλλιέργειες και αγρότες
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας - Ποιες καλλιέργειες χτυπήθηκαν το 2024
Επανασχεδιασμός του οινικού χάρτη της Ευρώπης - Τα κλιματικά σενάρια και οι νέοι παίκτες
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναγκάζουν τις παραδοσιακές οινοποιητικές περιοχές να προσαρμοστούν - Στην αγορά κρασί από... βόρεια κλίματα
Νέες τάσεις στην αγορά κρασιού – Πού στρέφονται οι καταναλωτές [γραφήματα]
Τι προβλέπει η Κομισιόν για το κρασί στην ΕΕ για την επόμενη δεκαετία -