
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε απότομα το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% την Παρασκευή, σημειώνοντας την έκτη άνοδο φέτος, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις αρχές του 2016. Όπως μάλιστα όλα δείχνουν, ίσως να ακολουθήσει και νέα αύξηση στο άμεσο μέλλον αν εκτιμηθεί ότι αυτό χρειάζεται.
Η απόφαση να αυξηθεί το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης πυροδότησε ένα νέο ράλι ενίσχυσης για το ρούβλι, καθώς οι αγορές ανέμεναν μια πιο ήπια αύξηση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα, και πιο συγκεκριμένα τις 50 μονάδες βάσης, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο.
«Εάν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις, η Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, χρησιμοποιώντας την ίδια διατύπωση όπως πριν από έναν μήνα.
Για πρώτη φορά το δολάριο έφτασε στην ισοτιμία του στα 70 ρούβλια από τον Ιούνιο του 2020, υποχωρώντας από τα επίπεδα των 70,50 που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων.
Πληθωρισμός
Η ρωσική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, και τώρα αναμένει να φτάσει στο 7,4-7,9% το 2021, πιο πάνω από την προηγούμενη εκτίμησή της για αύξηση 5,7-6,2% στις τιμές καταναλωτή φέτος.
Να σημειωθεί ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 4% περίπου εντός του 2022.
Ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων πολιτών και ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα των νοικοκυριών, ωθώντας τις αρχές να προσφέρουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα.
Τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στην εξάλειψη του πληθωρισμού των καταναλωτών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας την ελκυστικότητα των τραπεζικών καταθέσεων.
Τα υψηλότερα επιτόκια υποστηρίζουν επίσης το ρούβλι, ενώ οι προσδοκίες ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων είναι κοντά στο αποκορύφωμά του και θα αντιστραφεί κάποια στιγμή, θα μπορούσε να ωθήσει εισροές ξένων κεφαλαίων σε ρωσικά ομόλογα.
Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου.


Latest News

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων