Η Μελβούρνη επανήλθε και πάλι την Παρασκευή σε κανονικούς ρυθμούς μετά τη λήξη ίσως των πιο παρατεταμένων αλλεπάλληλων lockdowns στον κόσμο, με τους ανακουφισμένους κατοίκους να… πίνουν στην υγεία της ελευθερίας τους και πάλι, κατακλύζοντας μπαρ και εστιατόρια ή κάνοντας ουρές στα κομμωτήρια και τα πολυκαταστήματα.

Tα πέντε εκατομμύρια κάτοικοι που ζουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας έχουν περάσει περισσότερες από 260 ημέρες σε καθεστώς lockdown από την αρχή της πανδημίας.

Αλλά τώρα που το 70% των επιλέξιμων ατόμων στη Μελβούρνη και τις γύρω περιοχές της πολιτείας Βικτώρια είναι πλήρως εμβολιασμένο, πολλοί από τους περιορισμούς που ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου έχουν αρθεί.

«Όπως λένε τα παιδιά μου – υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα σήμερα», αστειεύτηκε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτώριας Νταν Άντριους. «Μπορείτε να νιώσετε την αισιοδοξία. Μπορείτε να αισθανθείτε την υπερηφάνεια για αυτό που έχει επιτευχθεί.»

«Προσπαθώ να μην ακούγομαι κάτι σαν παλαβός μπαμπάς εδώ πέρα, αλλά είμαι περήφανος, πολύ περήφανος για αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας ο οποίος προέτρεψε τους κατοίκους να «βγουν εκεί έξω» και «να παραγγείλουν ένα γεύμα ή να πιούν ένα ποτό με τον σύντροφό τους».

Eξι lockdown

Συνολικά έξι lockdowns έχουν επιβληθεί στην κάποτε πολύβουη πόλη, η οποία γενικώς υπερηφανεύεται για τη ζωντανή καλλιτεχνική σκηνή και την κουλτούρα των καφέ.

Το 2021, έχασε τον τίτλο της πιο βιώσιμης πόλης της Αυστραλίας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων κατά του αποκλεισμού και των κατοίκων που έφευγαν για περιφερειακές πόλεις που ήταν σε καθεστώς Covid-free.

«Είχα ξεχάσει πώς έμοιαζαν», είπε ο θαμώνας της καφετέριας Τζορτζ, ο οποίος συναντούσε ξανά τους φίλους του μετά από πολύ καιρό.

Οι ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων και καφετεριών χαιρέτησαν την επιστροφή των πελατών τους και την ευπρόσδεκτη αναζωογόνηση των επιχειρήσεών τους.

Παρά τις αυξημένες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της Μελβούρνης, οι Αρχές τούς απαγορεύουν να φύγουν από την πόλη και τα καταστήματα λιανικής πρέπει να παραμείνουν κλειστά έως ότου το ποσοστό πολιτών με διπλή δόση εμβολιασμού αυξηθεί στο 80%, κάτι που ίσως επιτευχθεί σε μερικές εβδομάδες από τώρα..

Τα όρια για τους πελάτες σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν σε ισχύ, πιέζοντας τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δίνουν τη μάχη να κρατηθούν ζωντανοί επιχειρηματικά, παράλληλα με τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν ενταθεί από το κλείσιμο των διεθνών συνόρων.

Η πολιτεία της Βικτώρια είναι πλέον έτοιμη να άρει τους όρους καραντίνας για τους διεθνείς ταξιδιώτες στο τέλος του μήνα. Το Σίδνεϊ και η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας πρόκειται επίσης να καταργήσουν το καθεστώς αυτό την 1η Νοεμβρίου.

Τα άλλα ρεκόρ

Δεν ήταν μόνο η Μελβούρνη που αντιμετώπισε ένα πολύ σκληρό και διαρκείας καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Τα εστιατόρια του Τορόντο φέρεται να ήταν κλειστά για φαγητό για περισσότερες από 360 ημέρες, ενώ το Μπουένος Άιρες βίωσε το πιο σκληρό Lockdown για μεγάλο μέρος του 2020.

Η Αυστραλία έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής τα χειρότερα από την πανδημία, καταγράφοντας περίπου 150.000 κρούσματα και 1.500 θανάτους σε έναν πληθυσμό 25 εκατομμυρίων.

Οι αρχές στη Βικτώρια έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία πιθανότατα θα υποστούν «έντονη πίεση» ως αποτέλεσμα της απόφασης να ανοίξουν ξανά ακόμη και όταν τα κρούσματα αυξάνονται στην πολιτεία, με 2.232 νέα κρούσματα να καταγράφονται την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα