Η Σιγκαπούρη έχει πετύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, τέτοιο που πολλές χώρες θα ζήλευαν. Ωστόσο, η αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων που παρατηρείται, κρούει τον κώδωνα για κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν ακόμη.

Παρά τις οδηγίες για χρήση μάσκας, τους αυστηρούς περιορισμούς και τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων, που στη χώρα διατίθενται περισσότερο από έναν μήνα τώρα, τα κρούσματα στο τελευταίο κύμα της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εκτίναξε τους ημερήσιους θανάτους σε 280, έναντι 55 που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, επισημαίνει το Reuters.

Τι αναμένεται

«Η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δύο, ακόμη και τρία κύματα όσο χαλαρώνουν τα μέτρα», προειδοποιεί ο Άλεξ Κουκ, ειδικός σε μοντέλα επιδημιών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

«Οι θάνατοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν πολλοί από τους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους εμβολιαστούν ή λάβουν την αναμνηστική δόση».

Ο ίδιος εκτιμά ότι το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, θα υποχωρήσει καθώς ο πληθυσμός δημιουργεί ανοσία και με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν αρκετά ήπια συμπτώματα ώστε να μην χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η «COVID-zero» χώρα

Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πολλές λεγόμενες «χώρες COVID-zero», δηλαδή μηδενικής Covid, που επέβαλε ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο, καταφέρνοντας να συγκρατήσει πολύ κάτω από τα νούμερα άλλων χωρών τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Η επιβολή αυτών των μέτρων ήταν μέρος μιας στρατηγικής μέχρι να εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών της και να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και η επανέναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τώρα σιγά-σιγά ανοίγει ξανά τα σύνορά της, εντάσσοντας στη λίστα των χωρών οι προερχόμενοι από τις οποίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα σε σχεδόν δώδεκα.

Το ζητούμενο, όμως, για τις αρχές είναι πώς θα καταφέρουν να αποτρέψουν την αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και των ομάδων του πληθυσμού με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα μεν Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα να είναι το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

«Αν ήμουν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία ή στην Κίνα, θα μελετούσα τι συνέβη στη Σιγκαπούρη», σημείωσε ο Κουκ.

Αν και το 84% των κατοίκων της Σιγκαπούρης έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι με Pfizer, τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν ορισμένους από τους πιο ευάλωτους.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι αποτελούσαν περίπου το 30% των θανάτων που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν λιγότερη προστασία σε ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους.

Ο μέσος όρος επτά ημερών της Σιγκαπούρης με 1,77 ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους ξεπερνά τον αντίστοιχο άλλων χωρών της περιοχής, όπως της Ιαπωνία με το 0,14, της Νότιας Κορέας με 0,28 και της Αυστραλία με 0,58, σύμφωνα με το Our World in Data.

Οι ΗΠΑ έχουν 4,96 και η Βρετανία 1,92.

Ωστόσο, οι αθροιστικοί θάνατοι ως ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, σε 47,5 ανά εκατομμύριο, όταν, για παράδειγμα στη Βραζιλία είναι 2.825,7 και στις ΗΠΑ 2.2020,4.

Δέλτα: η ανατροπή

Μετά τη χαλάρωση των περιορισμών τον Αύγουστο, στο τελευταίο κύμα της πανδημίας, η Σιγκαπούρη είχε σχεδόν 4.000 κρούσματα την ημέρα αυτή την εβδομάδα ήτοι σχεδόν τριπλάσια από την κορύφωση του προηγούμενου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πανδημίας, οι σκληροί περιορισμοί συγκρατούν τις λοιμώξεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους έναντι της Δέλτα φαίνεται να μειώνεται, αναφέρουν ειδικοί, αν και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα.

«Οι περισσότεροι από τους θανάτους προέρχονται από το πολύ μικρό ποσοστό των μη εμβολιασμένων ανθρώπων», δήλωσε ο Ντέιλ Φίσερ, επιδημιολόγος στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι καθώς η COVID γίνεται ενδημική, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα νοσούν από τον COVID», συμπλήρωσε.

Η Σιγκαπούρη θα παρατείνει ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για περίπου έναν μήνα για να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα. Διαβάστε περισσότερα

Στόχος οι ευάλωτοι ανεμβολίαστοι και η τρίτη δόση

Τώρα, με σχεδόν όλο τον πληθυσμό άνω των 12 ετών εμβολιασμένο, η χώρα στοχεύει στις αναμνηστικές δόσεις.

Μέτρα όπως η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης και σε εμπορικά κέντρα για τους μη εμβολιασμένους, βοήθησαν να αυξηθεί ο αριθμός όσων εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση σε 17.000 την περασμένη εβδομάδα ήτοι κατά 54% από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν νομίζω ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό των κρουσμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολ Ταμπγιάχ, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection.

«Το ζητούμενο παραμένει να φτάσουμε στους εναπομείναντες ανεμβολίαστους ηλικιωμένους και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους», επεσήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού