
To πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου ήταν η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.
Είχαμε μία πυκνή συζήτηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.
Μέτρα στήριξης
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε:
«Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».
«Αποθήκη» φυσικού αερίου η Καβάλα
Μάλιστα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν πρότεινε κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τις υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ, αναφέρθηκε στην αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα λέγοντας ότι ήδη δρομολογείται η εκχώρηση αυτού του έργου.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε σχετική ερώτηση ότι τάχθηκε υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από άλλες χώρες της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής μας η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η πυρηνική ενέργεια έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως το ότι παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «συντάσσομαι γιατί η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της στο ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ενέργειας».
Κόμβος LNG η Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τους υπόλοιπους για τις συζητήσεις – συμφωνίες με Αίγυπτο και Κύπρο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Β. Αφρική αλλά και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αν Μεσόγειο στην Ευρώπη είτε μέσω του αγωγού East Med είτε LNG από τα στο τέρμιναλς της Αιγύπτου προς Ευρώπη. Επίσης είπε πως μπορεί το LNG να αεριοποιείται στη Ρεβυθούσα και στο FSRU Αλεξανδρούπολης για να πηγαίνει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από κει στην Ευρώπη.
Γεωπολιτικές εξελίξεις
Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.
«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».
«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».
Τιμές της ενέργειας – Η κοινή δήλωση
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και εξέτασε τον αντίκτυπο της εν λόγω αύξησης των τιμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδίως στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πασχίζουν να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19. Οι ηγέτες σημείωσαν ότι η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Επιτροπή περιελάμβανε χρήσιμα μέτρα τόσο σε μικρό όσο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς και την αγορά του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ορισμένες πρακτικές εμπορίας απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικές ενέργειες.
Οι ηγέτες της ΕΕ επίσης κάλεσαν τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να αξιοποιήσουν επειγόντως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εργαλειοθήκη για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πλέον ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος.
Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να εξετάσουν χωρίς καθυστέρηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία:
- θα συμβάλουν στην παροχή ενέργειας σε τιμές προσιτές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
- θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας
- θα παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού και θα στηρίξουν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος.
- Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει πώς μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.
Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου «Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια» (Ενέργεια) στις 26 Οκτωβρίου 2021 θα προωθήσει αμέσως τις εργασίες αυτές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανέλθει στο θέμα τον Δεκέμβριο του 2021.


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων