
Σε σκληρούς τόνους κινείται η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα κατά Ελλάδας και Κύπρου, προειδοποιώντας, μεταξύ άλλων, πως θα παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Όπως αναφέρουν «η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις» καταλήγουν.
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.
Στην κυπριακή ΑΟΖ και πάλι το Nautical Geo
Στο μεταξύ, στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, το οποίο αναχώρησε την Πέμπτη από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας.
Το πλοίο κατευθύνθηκε νότια της Κύπρου στο οικόπεδο 1, στη θαλάσσια περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι νότια από την Λεμεσό.
Το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες έπειτα και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η NAVTEX ισχύει από 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε ενημέρωση για ανανέωση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το πλοίο Nautical Geo ανήκει σε εταιρεία ιταλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας. Συνεχίζει τις βυθολογικές του έρευνες στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού East Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και του Ισραήλ.


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση