
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες προβλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο συγκρούσεων λόγω της λειψυδρίας και των μεταναστευτικών ροών μετά το 2030.
“Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να επιδεινωθούν καθώς οι χώρες θα διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να τηρηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού” του 2015 για το κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πριν από την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα διεξαχθεί στην Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου.
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική “αυξάνει ήδη τον στρατηγικό ανταγωνισμό για πρόσβαση στους φυσικούς της πόρους”, επισημαίνεται στην έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάζει τα συμπεράσματα του συνόλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Εξάλλου με την άνοδο των θερμοκρασιών και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα “υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος συγκρούσεων για το θέμα του νερού και τις μεταναστεύσεις, κυρίως μετά το 2030”.

Οι περισσότερες χώρες “θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες οικονομικές επιλογές και θα στηριχθούν πιθανώς σε τεχνολογικές προόδους για να μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές τους, αλλά αργότερα”, διευκρινίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προβλέποντας ότι οι τεχνικές γεωμηχανικής, οι οποίες στοχεύουν στην χειραγώγηση και την τροποποίηση του κλίματος και του περιβάλλοντος, εγκυμονούν τον κίνδυνο να αποτελέσουν άλλη μια πηγή συγκρούσεων.
Μια χώρα ενδέχεται ως εκ τούτου “να δοκιμάσει μονομερώς, ακόμη και να αναπτύξει ηλιακές τεχνολογίες σε μεγάλη κλίμακα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αν θεωρήσει ότι οι άλλες προσπάθειες για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έχουν αποτύχει”, εξηγούν. “Χωρίς μια διεθνή συμφωνία για αυτές τις τεχνολογίες, θεωρούμε ότι μια τέτοια μονομερής προσπάθεια θα στραφεί” εναντίον της χώρας αυτής.
Μετά το 2040, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, κάτι το οποίο “θα αυξήσει τον κίνδυνο αστάθειας ακόμη και εμφυλίου πολέμου στις χώρες αυτές”, προσθέτουν και παραθέτουν 11 χώρες που θεωρείται ότι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο: Αφγανιστάν, Μιανμάρ, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κολομβία και Ιράκ.

Άνοδος της στάθμης των υδάτων
Οι χώρες αυτές “είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις φυσικές επιπτώσεις (της κλιματικής αλλαγής) και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε αυτήν”, σημειώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, προτείνοντας να βοηθηθούν να προσαρμοστούν ώστε να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Σε ξεχωριστή έκθεση για το ίδιο θέμα, που δόθηκε παράλληλα στη δημοσιότητα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, η οποία έχει γίνει άξονας προτεραιότητας των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν εκεί την άνοδο σε ισχύ της Κίνας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικές βάσεις στη νήσο Γκουάμ, στο αρχιπέλαγος των Νήσων Μάρσαλ και στα Παλάου, επισημαίνεται στην έκθεση του Πενταγώνου, όπου υπογραμμίζεται ότι η Κίνα μπορεί “να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής για να κερδίσει επιρροή” στην περιοχή.
Μια τρίτη έκθεση, η οποία επικεντρώνεται στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC), το οποίο δημιουργήθηκε μετά την κρίση του 2008 και συγκεντρώνει τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές υπό την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομικών.
“Για πρώτη φορά, το FSOC αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή ως μια αναδυόμενη και αυξανόμενη απειλή για την χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα”, σημείωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες, Πέμπτη.
“Η έκθεση αυτή θέτει την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των υπηρεσιών που απαρτίζουν το FSOC, και αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της απειλής της κλιματικής αλλαγής, το οποίο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το τέλος αυτής της εργασίας”, πρόσθεσε.


Latest News

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους

Nέο ρεκόρ θερμότητας στο κλίμα το 2024 - Γιατί κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση
Απελπισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το κλίμα

Πώς η προεδρία Τραμπ.... αποφόρτισε τις εταιρείες φόρτισης EV - Εφιαλτική βουτιά των μετοχών
Βουτιά 70% έχουν κάνει οι μετοχές εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, λόγω της πολιτικής Τραμπ

Τιμήθηκαν 27 εταιρείες για αποκατάσταση και αναδάσωση - Το μήνυμα Παπασταύρου
Ειδική εκδήλωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης