Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: « (…)Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Η Χάλκη

Ποιος θυμάται τη Χάλκη; Τη Χάλκη του υφυπουργείου Νέας Γενιάς τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄80, με υφυπουργό τον Κώστα Λαλιώτη (τότε πανίσχυρο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ) και με προβεβλημένη σύμβουλο, την Τώνια Μωροπούλου, στέλεχος προερχόμενη από την Αριστερά και το ΚΚΕ. Τη Χάλκη που έφερε το τιμητικό χαρακτηρισμό «Νησί της Φιλίας και της Ειρήνης» με την προοπτική ότι εκεί θα έβρισκε φιλοξενία και ένα Διεθνές Κέντρο Νέων.

Αλλά, η Χάλκη εκείνων των χρόνων – με τα τόσα όνειρα και προσδοκίες για ένα πράσινο νησί πριν τους Πράσινους, Οικολόγους και λοιπών χαρακτηριστικών Εναλλακτικούς- ακολούθησε την μοίρα του Κώστα Λαλιώτη στα κομματικά πράγματα – άλλωστε, και οι συνεργάτες του σκόρπισαν στους πέντε ανέμους και η περίφημη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τα προερχόμενα από την παραδοσιακή Αριστερά στελέχη δεν είχε συνέχεια. Η Τώνια Μωροπούλου για παράδειγμα ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στο ΕΜΠ, ασχολήθηκε με τον Πανάγιο Τάφο και θέλησε να βάλει υποψηφιότητα με την ΝΔ στα Δωδεκάνησα στις τελευταίες εκλογές. Η προσπάθεια της έμεινε στη μέση – δεν ευοδώθηκε…

Η Κληρονομιά: Πάντως, η μαγιά των έργων, των υποδομών και της δικτύωσης που είχε υπάρξει με τις πρωτοβουλίες του τότε υφυπουργείου Νέας Γενιάς ήταν ικανή να βγάλει από την ιδιότυπη απομόνωση το νησί και να επιτρέψει να εκδηλωθούν και νέες πρωτοβουλίες στη δεκαετία του ΄90. Μια από αυτές αφορά την αξιοποίηση των υποδομών του νησιού από το ΕΛΙΑΜΕΠ με το τελευταίο να διοργανώνει συναντήσεις και συνέδρια. Για παράδειγμα, τα Ευρωπαϊκά Σεμινάρια του ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2003. Αρχικά πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο των Διεθνών Σεμιναρίων της Χάλκης, στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σύντομα λόγω της επιτυχίας τους σε ξεχωριστό ετήσιο συνέδριο. Οι συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου συναντήσεις επικεντρώθηκαν στις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης, τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, ενώ συγκέντρωσαν επιφανείς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, διαμορφωτές πολιτικών και κορυφαίους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη και διεθνώς. Η πλειοψηφία των σεμιναρίων διοργανώθηκε με τη στήριξη του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Jean Monnet της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διοργάνωσή τους όμως συμμετείχαν κάποιες φορές ως συνδιοργανωτές φορείς και δεξαμενές σκέψης, όπως το Bruegel και το Bertelsmann Stiftung, αλλά ενισχύθηκαν οικονομικά και από ιδιωτικούς φορείς, όπως η Aegean Airlines, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κ.α. Χαρακτηρίστηκαν ως ιστορία επιτυχίας (success story) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2015) και έτυχαν κάλυψης από ευρωπαϊκά ΜΜΕ πρώτης γραμμής μέσα στα χρόνια.

Με τη σφραγίδα GR-ECO

Χρόνια μετά από τις πρωτοβουλίες του τότε υφυπουργείου Νέας Γενιάς, το σχέδιο για ένα πράσινο νησί στη πρωτοπορία των ευρωπαϊκών εξελίξεων φαίνεται ότι θα βρει εφαρμογή χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Χάλκη θα καταστεί ένα Gr-eco, πρότυπο πράσινο νησί με υποδομές και υπηρεσίες που θα ζήλευαν νησιά και νησιά όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε άλλα μέρη της Μεσογείου. Την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ίδιου υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου σε ένα ολοήμερο ταξίδι στη μακρινή Χάλκη θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για τα μικρά ελληνικά νησιά ξεκινώντας από τη Χάλκη.

Εκεί που οι κάτοικοι της θα επωφελούνται από το μειωμένο κόστος της ενέργειας που θα δίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, θα έχουν την εμπειρία της κίνησης και των μεταφορών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Citroen (ένα από τα top στελέχη της θα βρίσκεται στο νησί την ερχόμενη Τετάρτη), τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν π.χ υπηρεσίες τηλεϊατρικής λόγω των υποδομών 5G που θα προσφέρει η Vodafone και άλλα πολλά που θα ανακοινωθούν από το κυβερνητικό κλιμάκιο. Μην ξεχάσω μόνο το ηλεκτροκίνητο σκάφος για τις ανάγκες του τουρισμού που θα κάνει εκείνη τη μέρα πρεμιέρα!

Ο Δήμος: Στο site του Δήμου Χάλκης βρήκα αναρτημένο ένα ενημερωτικό σημείωμα για μια συνάντηση του δημάρχου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διαβάζω: «Την Παρασκευή 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Χάλκης κ. Φραγκάκη Ευάγγελου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου για την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών αναφορικά με το Project της Χάλκης.

Το νησί της Χάλκης έχει επιλεγεί από την Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές. Το έργο σε πλήρη ανάπτυξη στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Επιπλέον το Project προβλέπει την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων αρχιτεκτονικού ηλεκτροφωτισμού στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού. Ένα καινοτόμο Project, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προσοδοφόρο, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του νησιού το οποίο θα καταστήσει το νησί της Χάλκης πλήρως εναρμονισμένο με τα πράσινα Ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ο «Πύργος Ελέγχου»

Με μια ανάρτηση του στα social media ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Χατζηδάκης ανέλαβε να μας παρουσιάσει τον «Πύργο Ελέγχου» – μην πάει ο νους σας στα αεροδρόμια και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο «Πύργος Ελέγχου» αφορά τις συντάξεις.

Στη σχετική ανάρτηση του υπουργού διαβάζω για το τι είναι ο Πύργος του ΕΦΚΑ: «Eίναι ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς με το οποίο ο Οργανισμός μπορεί να διαπιστώσει ανά πάσα στιγμή πώς προχωρούν τα πράγματα στις συντάξεις, ποια διεύθυνση δουλεύει, ποια δεν δουλεύει, ποιος εισηγητής δουλεύει και ποιος όχι. Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν και οι αναγκαίες κινήσεις για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην έκδοση των συντάξεων. Το νέο αυτό ψηφιακό σύστημα τέθηκε σήμερα σε πλήρη λειτουργία και είναι εγκατεστημένο στο Πράσινο Κτίριο του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας.

Θα υπάρχει στοχοθεσία και στοχευμένες παρεμβάσεις στις προβληματικές περιπτώσεις. Σε πρώτη φάση θέτουμε ένα στόχο 3 συντάξεων την ημέρα για κάθε εισηγητή και βεβαίως θα υπάρχει αντίστοιχη πίεση στους διευθυντές γιατί οφείλουμε όλοι, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, Διοίκηση και φυσικά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να είμαστε εντάξει απέναντι στους ασφαλισμένους. Διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα η κοινωνική πολιτική και όχι τα συνθήματα και τα μεγάλα λόγια του καθενός!».

Το Κτήριο

Ένα εντυπωσιακό κτήριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας – που ανήκει στην ιδιοκτησία μεγάλου και ισχυρού επιχειρηματικού παραγωγικού ομίλου της χώρας- αρχίζει να γεμίζει από νέους ενοικιαστές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ιστορικές δικηγορικές φίρμες (έχω καταγράψει τουλάχιστον 2) αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Το Εταιρικό Ομόλογο

Όπως όλα δείχνουν – αν και είναι πολύ νωρίς- η εισηγμένη ELVALHALKOR θα πάει για να σηκώσει μεγάλο νούμερο από την αγορά. Δεν αποκλείεται να διεκδικήσει ακόμη και 500 εκατ. ευρώ στην έκδοση του εταιρικού της ομολόγου.

Οι «Ανασφάλιστοι» Μελισσοκόμοι

Τι σημαίνει στη πράξη αν όχι νομιμοποίηση μιας παραβατικής συμπεριφοράς (αδήλωτη δραστηριότητα, αδήλωτα εισοδήματα) όταν ένας υφυπουργός της κυβέρνησης βγαίνει και δηλώνει πως αν και «το 75% των μελισσοκόμων της περιοχής ήταν αδήλωτοι στον ΕΛΓΑ, θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν για αυτούς». Αυτό που ξέχασε ο υφυπουργός να πει είναι ότι η πλειοψηφία των …ανασφάλιστων μελισσοκόμων έχουν μια σταθερά αμειβόμενη εργασία κυρίως στο δημόσιο τομέα.

Η Κινητικότητα

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στον ασφαλιστικό κλάδο το τελευταίο διάστημα. Μετά την πώληση της ελληνικής θυγατρικής της NN, αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής, άλλες δυο εταιρίες του κλάδου βρίσκονται σε συζητήσεις. Για να αλλάξουν χέρια…

Το Λιανεμπόριο

Η γαλλική αλυσίδα αθλητικών ειδών Decathlon ψάχνει ακίνητα για να λειτουργήσει τα νέα (πολυ)καταστήματά της στην Ελλάδα. Την ενδιαφέρουν μεγάλοι στεγασμένοι χώροι, κυρίως στην περιοχή του λεκανοπεδίου, αλλά και όχι μόνο. Η Decathlon, που είναι η μεγαλύτερη του κλάδου της στη Γαλλία, λειτουργεί αυτή τη στιγμή δυο καταστήματα στην Ελλάδα. Ένα στην Κόρινθο κι ένα στα Σπάτα.

Η Πράσινη Μετάβαση

Αξίζει να διαβαστεί η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα social media για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Η ανάρτηση: «Η Ελλάδα, ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη, αναλαμβάνει ακόμη μια πρωτοβουλία διεθνούς εμβέλειας στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση, την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας και της εθνικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της ΕΕ, Ursula von der Leyen, ο Πρωθυπουργός Kyriakos Mitsotakis τονίζει πως η Ελληνική ναυτιλία εκπροσωπώντας το 58% του ευρωπαϊκού και το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι αναπόσπαστο μέρος των λύσεων που πρέπει να αναζητηθούν ώστε να υιοθετηθούν τεχνολογίες και καύσιμα που θα συμβάλλουν σε πιο «καθαρές» θαλάσσιες μεταφορές.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δεσμεύεται να διαμορφώσει ένα φιλόδοξο οδικό χάρτη με συγκεκριμένα ορόσημα έως το 2025 και το 2030 και προτείνει στην ΕΕ τη δημιουργία ενός ερευνητικού φορέα στη χώρα μας που θα αναλάβει να μελετήσει, να ωριμάσει και να εισηγηθεί προς τις υπόλοιπες ναυτιλιακές δυνάμεις της Ευρώπης και του κόσμου τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές αλλά και το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων της ατζέντας #fitfor55.

Θέλουμε να είμαστε μια χώρα στο στενό πυρήνα της ΕΕ με μεγάλες φιλοδοξίες και πρωτοβουλίες που αλλάζουν προς το καλύτερο την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, προστατεύουν το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον, και εγγυώνται μια καλύτερη ζωή για όλους μας και κυρίως για τις επόμενες γενιές».
Η ανάρτηση συνοδεύεται και από επισυναπτόμενα-

Η επιστολή εδώ: https://lnkd.in/gVvdpMyE

Και το position paper με τις θέσεις μας εδώ: https://lnkd.in/gVXuS3hz

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories