Η «ιδιωτικότητα είναι δύναμη» είπε ο Σνόουντεν, μιλώντας από τη Ρωσία όπου ζει τα τελευταία χρόνια, μέσω σύνδεσης βίντεο κατά τη συνέντευξη Τύπου την πρώτη ημέρα της Global Encryption Day (Παγκόσμια Ημέρα Κρυπτογράφησης), που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Παράλληλα, τόνισε ότι η αποδυνάμωση των συστημάτων κρυπτογράφησης θα δώσει πρόσβαση στα προσωπικά μηνύματα του κοινού αποτελώντας «κολοσσιαίο λάθος» με μοιραίες συνέπειες.

Η παρέμβαση Σνόουντεν έρχεται σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ασκούν πίεση σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Facebook ή η Apple να παρέχουν στις αρχές πρόσβαση στις υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που παρέχουν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Σνόουντεν, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Ρωσία και Κίνα είναι μεταξύ των φορέων «που προσπαθούν να αναπτύξουν τρόπους και μεθόδους για τον εντοπισμό αδύναμων σημείων στα συστήματα κρυπτογράφησης».

Τι είναι η end-to-end κρυπτογράφηση

Σημειώνεται ότι όλες πλέον οι τεχνολογικές εταιρείες, ενσωματώνουν end-to-end κρυπτογράφηση στις υπηρεσίες που προσφέρουν, κάτι που σημαίνει ότι κατά τη μεταφορά του μηνύματος αυτό γίνεται πρακτικά ένα σύνολο «μπερδεμένων» δεδομένων, χωρίς νόημα. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος το υποκλέψει ουσιαστικά δεν μπορεί να το διαβάσει. Το μήνυμα «καθαρίζει» μόνο όταν φτάνει στον τελικό του παραλήπτη.

Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι αυτή η πρακτική δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να ερευνήσουν σοβαρά εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία ή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η σημασία της ιδιωτικότητας

Η ιδιωτικότητα «αποτελεί τη δύναμη του ατόμου» συνέχισε στην τοποθέτησή του ο Σνόουντεν. «Η σημασία της ιδιωτικότητας είναι να μας προστατεύει, να μας προσφέρει καταφύγιο από τα θεσμικά μεγαθήρια», τόνισε για να προσθέσει ότι «πρόκειται για μία μονωτική στρώση που μας επέτρεπε να σκεφτόμαστε, να δρούμε και να συνδεόμαστε ελεύθερα».

Αναφερόμενος στα θέματα που έχουν προκύψει με εταιρείες όπως η Facebook, ο Σνόουντεν είπε ότι «οι ίδιες εταιρείες που έχουν εργαστεί σκληρά για τη διάδοση της κρυπτογράφησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, πλέον έχουν αρχίσει να φοβούνται το επόμενο βήμα».

«Εταιρικά σχήματα όπως η Facebook αρέσκονται στο να έχουν στην κατοχή τους όση περισσότερη πληροφορία είναι δυνατό. Έτσι, πλέον αυτοπεριορίζονται στο που θα χρησιμοποιήσουν την end-to-end κρυπτογράφηση. Λένε λοιπόν, για πράγματα για τα οποία δεν θέλουμε να έχουμε ευθύνη, θα υιοθετήσουμε τεχνολογίες κρυπτογράφησης», σημείωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητοι», κατέληξε. «Δεν τους ενδιαφέρει, ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους».

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν υπήρξε υπάλληλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), το 2013 προχώρησε στη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων σε δημοσιογράφους στα οποία δινόταν πλήρης περιγραφή του εν εξελίξει προγράμματος παρακολουθήσεων της υπηρεσίας, με παγιδεύσεις κινητών τηλεφώνων και διαδικτυακών επικοινωνιών. Μετά από αυτό ο Σνόουντεν χαρακτηρίστηκε ήρωας από κάποιους και προδότης για κάποιους άλλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη