Πιστεύετε πως ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον; Αν δεν σας …έκατσε ακόμη η μπουκιά στο λαιμό, τότε ανήκετε στο 56% των Ελλήνων. Το ποσοστό (56%) δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προκύπτει μετά από σχετική έρευνα που έγινε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Σε αυτή την έρευνα, υπάρχει ένα ενδιαφέρον εύρημα: οι Έλληνες πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56% έναντι 52%) πως ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής έχει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και ανησυχούν σοβαρά γι’ αυτές, ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθούσουν ένα μοντέλο διατροφής φιλικό προς τον πλανήτη.
Ναι μεν, αλλά…
Υπάρχει όμως ένα «αλλά». Ναι μεν το πιστεύουν, αλλά, όπως προκύπτει από την έρευνα, πρακτικά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, με κύριο αποτρεπτικό παράγοντα το οικονομικό κόστος.
-«Η βελτίωση του υπάρχοντος διατροφικού συστήματος είναι μεν πολυπαραγοντική, όμως οι ατομικές μας επιλογές είναι καθοριστικές για να δώσουν το μήνυμα της αλλαγής σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων», μου λέει, η υπεύθυνη της εκστρατείας Eat4 Change του WWF στην Ελλάδα Σοφία Αξωνίδη.
Ανησυχούν περισσότερο…
Όπως μου εξηγεί η Σοφία Αξωνίδη, οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο: για τη ρύπανση του νερού και του αέρα ( ποσοστό 89%), για την καταστροφή της γης και της γεωργίας ( ποσοστό 87%), για την κλιματική κρίση ( ποσοστό 86%), για την απώλεια της βιοποικιλότητας και την εξαφάνιση ειδών ( ποσοστό 85%), για την αλλαγή στη σύνθεση λιμνών, ποταμών και θαλασσών ( ποσοστό 85%) καθώς και για την υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους ( ποσοστό 80%).
Μόνο το 24%…
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι πως μόνο το 24% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι φροντίζει να αγοράζει λιγότερη ποσότητα ή και καθόλου κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, παρότι σε ερώτηση για το ποιες τροφές θεωρούν πιο επιβαρυμένες για τον πλανήτη, οι Έλληνες ερωτηθέντες αναγνώρισαν σε ποσοστό 69% το χοιρινό κρέας, σε ποσοστό 66% το βόειο κρέας, σε ποσοστό 63% τα πουλερικά και σε ποσοστό 55% τα θαλασσινά.
Τα ακριβά καλά τρόφιμα…
Τι είπαμε πριν; Πως ναι μεν αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά λαμβάνουμε υπόψη και την οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, οι Έλληνες πιστεύουν πως τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί με υπεύθυνο τρόπο είναι πιο ακριβά (56%), υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των τροφίμων (39%), η σήμανση των προϊόντων δεν είναι κατανοητή (36%), ενώ τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί με υπεύθυνο τρόπο δεν είναι διαθέσιμα εκεί που ψωνίζουν (32%) ή στους χώρους εστίασης (23%).
Tο φαγητό η υγεία μας και το περιβάλλον…
O σημερινός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων έχει πλέον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.
Αντιγράφω από τον τοίχο του WWF:
Ευθύνεται (σ.σ.: ο σημερινός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων) για την απώλεια της βιοποικιλότητας, την εμφάνιση πανδημιών και την κλιματική κρίση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως προέρχονται από το σύστημα παραγωγής τροφίμων.
Επιπλέον, το ⅓ του εδάφους σε όλο τον πλανήτη έχει υποβαθμιστεί από τις εκτεταμένες αγροτικές δραστηριότητες. Η μόλυνση των υδάτων συνδέεται επίσης με το φαγητό μας αφού τα εντατικά συστήματα κτηνοτροφίας, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες ζωικών προϊόντων, χρειάζονται μεγάλο όγκο νερού, το οποίο επιστρέφει στο περιβάλλον μεταφέροντας κατάλοιπα φαρμάκων και άλλα παθογόνα μέταλλα.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής που ακολουθούμε στην Ελλάδα
Συνεχίζω την αντιγραφή:
«Στην Ελλάδα ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καταναλώνοντας για παράδειγμα 1 με 2 μερίδες κόκκινο κρέας την ημέρα, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τις 1 – 2 την εβδομάδα, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
»Επίσης, η Ελλάδα έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά όσον αφορά στην κατά κεφαλήν συμβολή μας στη διεθνή απώλεια βιοποικιλότητας, δηλαδή τον αριθμό των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση κάθε χρόνο αν συνεχιστεί το τρέχον διατροφικό μοντέλο».
Η λύση είναι στο χέρι μας…
Από την περιβαλλοντική οργάνωση, υποστηρίζουν πως η λύση είναι στο χέρι μας. Όπως λένε, αν υιοθετήσουμε μια διατροφή φιλική για τον πλανήτη, θα μειώσουμε παγκοσμίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την τροφή κατά τουλάχιστον 30%, την απώλεια της άγριας ζωής κατά 46%, τη χρήση γης για καλλιέργεια κατά 41% και τους πρόωρους θανάτους κατά τουλάχιστον 20%.
Διατροφή φιλική προς το περιβάλλον…
Τι σημαίνει διατροφή φιλική προς το περιβάλλον;
-«Σημαίνει επιλογή υγιεινών τροφών που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον. Κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών συγκριτικά με ζωικών και αποφυγή υπερκατανάλωσης οποιουδήποτε φαγητού», μου αναφέρει η Σοφία Αξωνίδη.
Και εδώ, όπως τονίζει, έρχεται να δέσει η Μεσογειακή διατροφή. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά.
Συμπέρασμα: Λύσεις υπάρχουν. Καλή σας όρεξη…
Info
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία SavantaComRes, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, τον Απρίλιο του 2021, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Eat4Changeτου WWF, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς.
Συμμετείχαν 11.439 ενήλικες σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες: την Αυστρία (1032), το Βέλγιο (1028), την Εσθονία (1044), τη Φινλανδία (1031), τη Γαλλία (2098), την Ελλάδα (1017), την Πορτογαλία (1052), τη Σουηδία (1074) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2063).
Προκειμένου τα στοιχεία να είναι αντιπροσωπευτικά σε εθνικό επίπεδο, ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: ηλικία, φύλο, περιοχή και κοινωνική κατάσταση. Όλες οι χώρες σταθμίστηκαν ώστε να αντιπροσωπεύονται ισότιμα στο συνδυασμένο ευρωπαϊκό σύνολο.
Latest News
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό
Επενδύσεις: Αναγκαιότητα για την Ευρώπη, προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει συγκεκριμένους ελλειμματικούς τομείς, όπως η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η απουσία αμυντικής βιομηχανίας
Μια ενδιαφέρουσα στροφή της οικονομίας
Θα ήταν ευκταίος, και με ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες, ένας ρυθμός μεγέθυνσης υψηλότερος του σημερινού, ώστε να οδηγούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών σε υψηλότερη ασφάλεια και ευημερία.
Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της υπερ-δεκαετούς οικονομικής κρίσης
Η νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές εξαγωγές
Ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές το 2025
Επανα-προσδιορίζοντας τις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία
Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες από την πολυετή δημοσιονομική κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε μια μοναδική θέση
Η βιομηχανία ως πολλαπλασιαστής ισχύος για μια χώρα
Η βιομηχανική ανάπτυξη συνοδεύεται από δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στηρίζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, καθώς όλοι εισπράττουν το μέρισμα της προόδου
Το μέρισμα της προόδου να διαχέεται στην κοινωνία
Το προηγούμενο διάστημα δρομολογήσαμε μια σειρά από προωθητικές πρωτοβουλίες για θέματα, μεταξύ άλλων, ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και συνεργασίες για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης