Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και για την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών.

Ήδη, οι υγειονομικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών ειδικά στις νεαρές ηλικίες, πριν μπούμε στο χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις και τον κοροναϊό, αποτελέσουν ένα… εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις του υπολογιστικού μοντέλου CORE, που έχει αναπτύξει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες η ανοδική τάση της πανδημίας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, με τον αριθμό των κρουσμάτων – που σήμερα, 23 Οκτωβρίου, ανήλθαν σε 3.199 – να φθάνει στις 31 Οκτωβρίου στα 3.700.

Εξάλλου, ο επικεφαλής καθηγητής του Τμήματος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έχει ήδη προειδοποιήσει πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του CORE, οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση αναμένεται να ξεπεράσουν τους 400 στις 31 Οκτωβρίου και να ανέλθουν σε 557 έως τα μέσα Νοεμβρίου – μία ανοδική τάση που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα διατηρηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Και μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, προσωπικά, να έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κλείσιμο της αγοράς, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως δεν θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε περιοχές που θα είναι στο «κόκκινο», όπως συνέβη και στο μέσον της τουριστικής περιόδου σε ορισμένα νησιά.

Σαρηγιάννης: Κρίσιμος παράγοντας η αύξηση των self tests

Ο αριθμός τω διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000-300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στη «Real News».

Όπως εξήγησε, με βάση το υπάρχον επίπεδο ανοσίας (φυσικό και επίκτητο, μέσω εμβολιασμού), έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των self tests στα 600.000 θα συντελέσει σε μία πιο διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας τον χειμώνα.

«Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα αυτή η αύξηση του αριθμού των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φθάσει τα 3.550 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου και θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό, αφού στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει αυξηθεί ελάχιστα (3.600)», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, επιμένοντας πως τα οφέλη από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της δυναμικής της πανδημίας, την τελευταία περίοδο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, είναι ότι περιφέρειες που είχαν περιέλθει νωρίτερα σε αποκλιμάκωση, επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την πορεία άλλων, όμορων περιφερειακών ενοτήτων. Παράδειγμα του φαινομένου αποτελούν η Λάρισα και οι υπόλοιπες περιοχής της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα η Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

Σήμερα, Σάββατο, άλλωστε, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα τέσσερις περιοχές κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς. Πρόκειται για τις: Λάρισα με 237, Μαγνησία με 118, Πιερία με 108 και Ημαθία με 103.

«Προσοχή στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις»

Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την ανάγκη ελέγχου στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών», όπως είπε, «και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».

Παυλάκης: «Πάμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα – Ποιες παρελάσεις;»

Απαισιόδοξος με βάση τα υπάρχοντα υγειονομικά δεδομένα παρουσιάστηκε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προ ημερών, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων – όπως είναι γνωστό, θα γίνουν κανονικά, αλλά οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Ο κ. Παυλάκης, μάλιστα, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων, διότι «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

«Να πάρουμε παράδειγμα την Πορτογαλία»

Για την επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολύ περισσότερες ομάδες και η κυβέρνηση να άλλαζε στρατηγική, παίρνοντας παράδειγμα από χώρες όπως η Πορτογαλία.

Μάλιστα, ο γιατρός σήμανε συναγερμό για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες.

«Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία. Εμείς χρωστάμε στον… χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παυλάκης.

Οι νέοι στο στόχαστρο του εμβολιαστικού προγράμματος

Η αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού του πληθυσμού αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της πανδημίας, το επόμενο διάστημα.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει στο στόχαστρο τους νέους, καταβάλλοντας προσπάθειες να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους – όπως έγινε με τα κίνητρα που έδωσε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση – να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Εξάλλου, η δια ζώσης εκπαίδευση σε σχολεία και πανεπιστήμια, όσο και αν είναι αναγκαία, δυσχεραίνει την κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων για την Ελλάδα, στις ηλικίες 12-14 ετών ανεμβολίαστο είναι το 88%, ενώ στους εφήβους 15-17 ετών το 67%.

Στους νεαρούς ενηλίκους 18-24 δεν έχει εμβολιαστεί το 43%, ενώ στην ομάδα 25-49 ετών παραμένει ανεμβολίαστο το 35%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό