Με «προίκα» 250-300 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στόχος είναι η ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η «άσκηση» προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων έβγαλε έξτρα έσοδα που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Αν δηλαδή οι νέες τιμές ζώνης εφαρμόζονταν στον σημερινό φόρο, θα οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις της τάξεως των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για τους φορολογουμένους.
Από την πρώτη στιγμή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις που προκαλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των τιμών ζώνης στις περισσότερες περιοχές της χώρες.
Για την πλειονότητα των φορολογουμένων ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Αντίθετα, περισσότερος φόρος θα προκύψει για τους έχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός του «ραντάρ» της Εφορίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του νέου φόρου ακινήτων. Γράφουν-σβήνουν την κλίμακα υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος και μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν το σχέδιο στους θεσμούς, καθώς το θέμα δεν τέθηκε επί τάπητος στις συζητήσεις της 12ης αξιολόγησης.
Αλλωστε το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά δικαίωμα και ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται όταν ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως ισχύει σήμερα.
Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις, για τις οποίες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα εξακολουθεί να επιβάλλεται.
Η ΠΟΜΙΔΑ
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την πλήρη και οριστική κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου και όχι τη διατήρησή του «από το παράθυρο», και με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνει:
– Τον διπλασιασμό του μειωτικού συντελεστή παλαιότητας κτισμάτων τόσο ως προς τα ποσοστά όσο και ως προς τον χρόνο απομείωσης της φορολογητέας αξίας τους.
– Σε όλες τις περιπτώσεις πολεοδομικής τακτοποίησης υφισταμένων κτισμάτων, η παλαιότητα να μηδενίζεται μόνο αν η τακτοποιούμενη επιφάνεια υπερβαίνει το 50% της αρχικής επιφάνειας του κτίσματος.
– Με άμεση νομοθετική ή διοικητική ρύθμιση, να καταργηθεί ρητά η υποχρέωση δήλωσης κάθε είδους κοινόχρηστων και κοινόκηήτων χώρων πολυκατοικιών στο Ε9 των συνιδιοκτητών τους.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ