To γύρο του κόσμου κάνει από το πρωί η είδηση πως η Σαουδική Αραβία, η νούμερο ένα χώρα παραγωγής πετρελαίου, δεσμεύτηκε σε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060. Όμως, η νούμερο ένα πετρελαιο-βιομηχανία της, η Aramco, έθεσε ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο να «πιάσει» το μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050.

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Χασάν Νάσερ, από τον εταιρικό στόχο θα εξαιρούνται(!) οι ρύποι που θα προκύπτουν από τη χρήση του αργού που πουλάει στους ανά τον κόσμο πελάτες της. Προφανώς οι ρύποι αυτοί θα… χρεώνονται στον πελάτη.

Ο στόχος για μηδενικές εκπομπές θα αφορά την ίδια τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας ή την ενέργεια και την θερμότητα που εκπέμπει από τις μονάδες της. Μόνο βέβαια που πάνω από το 80% των συνολικών εκπομπών αερίων της εταιρείας προέρχεται από το αργό που παράγει και τελικά «καίνε» οι πελάτες της.

Στη γραμμή του ίδιου στόχου θα ευθυγραμμιστεί και η Saudi Basic Industries Corp, η θυγατρική του Ομίλου στον κλάδο των χημικών. Ο CEO της θυγατρικής, Γιούσεφ αλ-Μπενιάν, τόνισε πως σε πρώτη φάση η εταιρεία του θα στοχεύσει σε μείωση των ρύπων κατά 30% μέχρι το 2030.

«Καταλαβαίνουμε πως ο στόχος που έχουμε θέσει είναι πολύπλοκος και θα συναντήσει πολλές προκλήσεις, αλλά θα τον πετύχουμε» τόνισε ο κ. Νάσερ, μιλώντας επίσης στο Πράσινο Φόρουμ που διοργάνωσε η Σαουδική Αραβία και στο οποίο νωρίτερα ο πρίγκιπας διάδοχος της χώρας ανακοίνωνε την πράσινη στρατηγική του Ριάντ.

Την ίδια ώρα πάντως, ο… πράσινος κύριος Νάσερ εξέφρασε την ανησυχία του για την ταχύτατη υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, λόγω του ανοίγματος των οικονομιών, επισημαίνοντας πως η ίδια η Aramco θα συνεχίσει να επενδύσει στην παραγωγική δυνατότητα της σε αργό. Εξάλλου, όπως επεσήμανε, η διαδικασία μετάβασης προς έναν κόσμο χωρίς υδρογονάνθρακες θα πάρει πολύ χρόνο, αρκετές δεκαετίες, επομένως στο μεταξύ η εταιρεία θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. «Δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό» τόνισε, εκφράζοντας προφανώς την άποψη του.

Σημειωτέον πως η Aramco είναι μόλις η τελευταία μιας αυξανόμενης λίστας ενεργειακών και πετρελαϊκών ομίλων που δεσμεύονται στη μείωση των ρύπων ή και σε μηδενικό ισοζύγιο μέσα στις επόμενες δεκαετίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μεταξύ τους ξεχωρίζουν ήδη η Royal Dutch Shell, η BP και οι αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα