Θα είναι πολύ δύσκολο η διακυβερνητική Σύνοδος της Γλασκόβης να καταλήξει σε μια νέα συνθήκη για το Κλίμα, όπως έγινε στο Παρίσι το 2015, υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος θα προεδρεύσει των συνομιλιών, καθώς η χώρα του φιλοξενεί τη Σύνοδο.
«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε στη Γλασκόβη είναι πραγματικά, εξαιρετικά δύσκολο. Ήταν φανταστικό αυτό που πετύχαμε στο Παρίσι, όμως ήταν μια συμφωνία πλαισίου που άφησε να διαμορφωθούν στο μέλλον αρκετές λεπτομέρειες στους κανόνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλόκ Σάρμα. Ο στόχος είναι να συμφωνήσουν περίπου 200 χώρες στην εφαρμογή σημαντικών περικοπών στα επίπεδα ρύπων, έτσι ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην ξεπεράσει το 1,5 βαθμούς Κελσίου.
«Είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο από το Παρίσι, σε όλα τα επίπεδα. Όμως, το θετικό είναι πως υπάρχει μια γενική κατανόηση πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».
Τον Αύγουστο, ομάδα επιστημόνων της διακυβερνητικής επιτροπής για το Κλίμα εκπόνησε μια ιδιαίτερα δυσοίωνη μελέτη που κάνει λόγο για ανεπανόρθωτη καταστροφή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνόδου, η έκθεση της IPCC, αν και ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, λειτούργησε εποικοδομητικά ασκώντας πιέσεις στην παγκόσμια κοινότητα και τους ηγέτες. Όμως, το πόσο έτοιμη είναι η διεθνής κοινότητα να δεσμευτεί σε αυστηρότερους στόχους θα φανεί σε λίγες ημέρες από τώρα.
«Το ερώτημα είναι αν τελικά οι χώρες είναι ή δεν είναι πρόθυμες να δεσμευτούν στη Γλασκόβη σε στόχους που θα καθιστούν εφικτό του στόχο της υπερθέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση». Στη Συνθήκη του Παρισιού, οι χώρες-μέλη είχαν δεσμευτεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να «καταβάλουν προσπάθειες» ώστε να μείνει και κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Θυμίζουμε πως η Σύνοδος COP26, ξεκινά την επόμενη Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, έχοντας ήδη αναβληθεί κατά ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας. Θα παραστούν τουλάχιστον 120 διεθνείς ηγέτες και πάνω από 25.000 αξιωματούχοι και επιστήμονες.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας