«Σιωπή» από τον S&P που τελικά δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της χώρας, το βράδυ της Παρασκευής, παρατείνοντας το σασπένς για το 2022. Ο οίκος αξιολόγησης φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, οπότε και είναι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Αν και δεν είχε αποκλειστεί ένα «δώρο» από τον S&P, μία κίνηση αναβάθμισης χθες θα αποτελούσε μια μεγάλη έκπληξη. Τον περασμένο Απρίλιο ο οίκος είχε αναβαθμίσει τη χώρα στο “ΒΒ” -με θετικές προοπτικές- δίνοντας υψηλή βαθμολογία, δηλαδή την έφερε δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οι θετικές προοπτικές του οίκου δίνουν σήμα για πιθανότητα αναβάθμισης σε διάστημα 12-18 μηνών, όμως επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις πως μία τέτοια κίνηση θα έρθει από το νέο έτος.
Ο επόμενος σταθμός είναι τον Νοέμβριο και η αξιολόγηση του Moody’s, ώστε να ολοκληρωθεί ένας γεμάτος κύκλος για τη διαβάθμιση των ελληνικών τίτλων. Σημειώνεται ότι ο οίκος S&P έχει ήδη αναβαθμίσει την χώρα εφέτος στο BB, και την ίδια κλίμακα ΒΒ έχει και η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και στις 19 Νοεμβρίου δεν αποκλείεται αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σε Ba2.
Η χώρα έχει σκοπό να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023- ή και νωρίτερα- ενόψει και της συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας στο μετα- πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανοτάτας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στην προηγούμενη έκθεση του ο S&P, σε εκείνη δηλαδή του Απριλίου, έδινε σήμα για νέα αναβάθμιση καθώς τόνιζε ότι οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις εντός των επόμενων 12-18 μηνών εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν