Το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνειά της».
Το άρθρο σημειώνει πως «η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους επίσημους πιστωτές της για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων βοήθειας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες οικονομικών κύκλων, πρόκειται για αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF). Περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 110 δισ. ευρώ. Η τακτική αποπληρωμή των δανείων αυτών διαρκεί μέχρι το 2041. Η Αθήνα θέλει τώρα να αποπληρώσει αν είναι εφικτό φέτος δύο δόσεις δανείου ύψους 2,64 δισ. ευρώ η κάθε μια, οι οποίες λήγουν το 2022 και το 2023. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο είναι περίπλοκες, επειδή όλοι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, το Ταμείο Σταθερότητας ESM, ο προκάτοχός του EFSF και το ΔΝΤ, πρέπει να συμφωνήσουν σε πρόωρη αποπληρωμή. Το 75 % του ελληνικού εθνικού χρέους ανήκει σε αυτούς τους δημόσιους πιστωτές».
Και το δημοσίευμα επισημαίνει πως «τα χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων προέρχονται από το αποθεματικό ρευστότητας. Η Ελλάδα έχει σήμερα αποθεματικά περίπου 38 δισ. ευρώ. Το ‘μαξιλάρι’ δημιουργήθηκε το 2018, όταν τα προγράμματα διάσωσης έληξαν από περιττά δάνεια βοήθειας και έκτοτε έχει συμπληρωθεί μέσω πολλών εκδόσεων ομολόγων… Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί το 2022 ή το 2023 στην ομάδα των οφειλετών όπου αξίζει να γίνουν επενδύσεις. Αυτό θα διευκόλυνε την αναχρηματοδότηση στην αγορά».
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Ανάπτυξη στο 2,4% για το 2025 βλέπει το ΙΟΒΕ
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν την φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2025 (+9,5%)
Υποχώρησαν 6% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο
Σε μηνιαία βάση η ανεργία κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 15.637 άτομα ή 1,6% από Νοέμβριο προς Δεκέμβριο
Οριακή επιβράδυνση πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου,