Η επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών και ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, έφεραν εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, αλλά και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Εξάλλου, οι ενισχυμένες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, μαζί με την άρση των mini lockdowns, που συνοδεύτηκαν από αύξηση κρουσμάτων, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν – το ίδιο έπραξε στις αρχές της εβδομάδας και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας – για ένα δύσκολο χειμώνα.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι επιστήμονες διαφωνούσαν με τη διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης τους οδήγησε, τελικά, στο να υποχωρήσουν, «επιβάλλοντας» ωστόσο το μέτρο της μάσκας για τους θεατές.
Οι «σκληροί δείκτες» της νόσου, πάντως, μαρτυρούν μια δυναμική άνοδο και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, της τάξεως του 30%.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, το επικίνδυνο υποστέλεχος της Δέλτα, ΑΥ. 4.2, πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, αφού εντοπίστηκαν ήδη 11 κρούσματα διάσπαρτα στην επικράτεια.
Πρόκειται για μία παραλλαγή, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε αρχικά, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι είναι κατά 10%-15% πιο μεταδοτική.
Το τέταρτο κύμα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
Βήμα – βήμα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά και η στασιμότητα των εμβολιασμών, προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια.
Στόχος είναι να υπάρξουν σταδιακές παρεμβάσεις, ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, με το βάρος εστιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα (όπου είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού).
Παραμένει ως δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων, με το καθολικό lockdown να ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο, στο τραπέζι έχει ήδη «πέσει» η πρόταση για λήψη αυστηρότερων μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα πάντοτε με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το ότι οι εμβολιασμοί προχωράνε με ρυθμούς… «χελώνας», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότεροι από 8.000 πολίτες κάνουν κάθε μέρα την πρώτη δόση.
Σε αυτή τη συγκυρία, το βάρος πέφτει στην εκστρατεία πειθούς – έτσι εξηγείται, άλλωστε, η έκτακτη επανεμφάνιση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πανδημία.
Έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες: στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στους νέους κάτω των 25 ετών, που ανήκουν σε μία ηλικιακή ομάδα, η οποία εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να πειστεί, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη και Φλώρινα.
Ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους
Με τους ειδικούς να έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα, λόγω της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες του Δημοσίου. Ωστόσο, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ευαίσθητους τομείς – π.χ. βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – να κάνουν δύο εβδομαδιαία rapid tests, κάτι που ισχύει ήδη για τους εκπαιδευτικούς.
Επιπλέον, με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν διενεργούν εβδομαδιαίο rapid test – το οποίο γίνεται με δικά τους έξοδα – θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 300 ευρώ (600 ευρώ, αν είναι υποχρεωμένοι σε δύο τεστ).
Πυρά από την αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς
Κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει «με ελαφρότητα» την πανδημία, για να αποκομίσει μικροκομματικά πολιτικά οφέλη, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη, ενώ είναι πίσω ακόμα και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πρόσφατα στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «από τον Αύγουστο και μετά, η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα, χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κοροναϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πέταξε «λευκή πετσέτα» στην πανδημία και άφησε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά.
Η αγωνία των γιατρών για «νοσοκομεία μιας νόσου»
Μία άλλη, πολύ σημαντική πτυχή των επιπτώσεων της πανδημίας αναδεικνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι εκφράζουν μια παράλληλη αγωνία για το ενδεχόμενο το ΕΣΥ να μετατραπεί εκ νέου σε σύστημα διαχείρισης μίας νόσου, παραμελώντας τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», δύο πρόσφατες έρευνες για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο – τα ευρήματα των οποίων ανακοίνωσε η πλατφόρμα διαλόγου All. Can Greece – δείχνουν ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις, μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού.
Επιπλέον και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 29% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 (σημειώνεται πως δεν καταγράφτηκε αντίστοιχη πτώση στα επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης επέμβασης), ενώ αντίστοιχα για τα τακτικά ραντεβού στα ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων διαπιστώθηκε μείωση της τάξεως του 35%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και όλα αυτά, όταν τα συστήματα υγείας παγκόσμια έχουν πληγεί θανάσιμα από τον κοροναϊό. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΠΟΥ, η πανδημία έχει αποδεκατίσει το υγειονομικό προσωπικό. Υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην καθημερινή μάχη με τον ιό, έως 180.000 γιατροί και νοσηλευτές.
Latest News
Ο Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία
Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε την Τετάρτη πως η Ρωσία δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Από την Οκινάουα μέχρι την Ικαρία - Η μακροζωία μέσα σε 15 βήματα
Τι κοινό έχει η Οκινάουα και η Ικαρία; Μα φυσικά, τη μακροζωία
Τι προοιωνίζεται η επιλογή Ρούμπιο για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ
Ο 53χρονος Μάρκo Ρούμπιο θα γίνει ο πρώτος Λατινοαμερικανός που θα αναλάβει το αμερικανικό ΥΠΕΞ
Η Αργεντινή απέσυρε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Μίλεϊ όπως... Τραμπ
Η Αργεντινή φέρεται να ανακάλεσε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Ο ακροδεξιός Μίλεϊ, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα
Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες – Πού θα πέσει χιόνι
Ο καιρός σήμερα παραμένει φθινοπωρινός – Σε ποιες περιοχές θα χρειαστούμε ομπρέλα, πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία
Η AMD απολύει το 4% του προσωπικού της παγκοσμίως - Εστιάζει στα ΑΙ τσιπ
Η AMD εστιάζει τις προσπάθειές της σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προσπαθώντας να κοντράρει την Nvidia
Τραμπ: Μετά τη Γερουσία, κυριαρχία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Άνοιξε ο δρόμος για το προεκλογικό πρόγραμμα Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος κυριαρχει στα δυο νομοθετικά σώματα
Μητσοτάκης στο Bloomberg: η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Στο περιθώριο της συνόδου COP29 στο Αζερμπαϊτζάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg
Στην κυβέρνηση ο Μασκ και με τη βούλα - Διορίστηκε επικεφαλής του DOGE
Ο Ίλον Μασκ θα επιβλέπει το νεοσύστατο «υπουργείο» κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» για «παροχή συμβουλών και καθοδήγησης»
Βροχερός καιρός με κατά τόπους καταιγίδες - Μεγάλη συχνότητα κεραυνών
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού