Κάποια πράγματα μοιάζουν με φάρσα ή με εφιάλτες που θα σβήσουν μόλις ανοίξουν τα μάτια – μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. Τότε και μόνο τότε, οι πάντες καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε, αναζητώντας παράλληλα και εναγωνίως απαντήσεις και λύσεις.
Κάτι τέτοιο μοιάζει να συμβαίνει και στην περίπτωση του Ερίκ Ζεμούρ στη Γαλλία. Ενός ακόμη αναγνωρίσιμου τηλεαστέρα και αρθρογράφου, δηλαδή, που με τις γεμάτες μίσος και δηλητήριο απόψεις του, με το ύπουλο και προσποιητό χαμόγελό του, κεντρίζει το ενδιαφέρον, εισβάλει στο προσκήνιο του δημόσιου βίου και απειλεί να κάνει άνω-κάτω το πολιτικό σκηνικό – αν όχι να το αλώσει. Του ανθρώπου για τον οποίο οι New York Times έχουν γράψει ότι «αυτοχαρακτηρίζεται ως ο εκφραστής της αλήθειας στον κόσμο των μίντια στον οποίο κυριαρχούν πολιτικώς ορθοί και αριστερίζοντες δημοσιογράφοι».
Ήδη, δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2022 – η πιο πρόσφατη την Παρασκευή για λογαριασμό της le Monde – φέρνουν τον Ζεμούρ να ξεπερνά τη… συνήθη απειλή η οποία μέχρι σήμερα συσπείρωνε το «δημοκρατικό τόξο», την Μαρίν Λεπέν, και να περνά στον δεύτερο γύρο, αντιμέτωπος με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ένας, δύο, τρεις, πολλοί Ζεμούρ
Φυσικά, εκεί δεν έχει ελπίδες να κερδίσει, καθώς η Γαλλία δεν είναι ούτε η Βραζιλία του Μπολσονάρου, ούτε η Ουκρανία του Ζελένσκι, ούτε η Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ούτε η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε καν η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον.
Η Γαλλία παραμένει Γαλλία, όπως και η Γερμανία παραμένει Γερμανία. Θα επιλέξει δε, τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές, για πρόεδρο έναν πολιτικό – έστω και αν αυτός έχει αναγκαστεί να γίνει κάποιες φορές και λίγο… θεατρίνος, να χρησιμοποιήσει όπως μπορεί τη δύναμη των Μέσων για να προβληθεί, αλλά και να υιοθετήσει, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιες από τις ακροδεξιές και αντιδραστικές απόψεις του Ζεμούρ, όπως και της Λεπέν.
Αυτή η βεβαιότητα, όμως, δεν μπορεί να ρίχνει στάχτη στα μάτια κανενός, ούτε των Γάλλων. Διότι μπορεί να κάνουν πλάκα με τον Ζεμούρ – εξάλλου, μόλις το 20% δηλώνει πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος – όμως η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Η αιτία δε που επιτρέπει σε φαινόμενα όπως αυτό «ξεφυτρώνουν» διαρκώς, σε πολλές χώρες του πλανήτη, δεν είναι άλλη από την απαξίωση της πολιτικής, για την οποία κάποιοι ευθύνονται.
Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο
Κι εδώ η εικόνα είναι πολύ συγκεκριμένη. Ευθύνονται όλοι εκείνοι που απομάκρυναν την πολιτική από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, υποτάσσοντάς την στα «θέλω» των λίγων και ισχυρών. Όσοι διαχειρίστηκαν άθλια τις αλλεπάλληλες μεγάλες κρίσεις, εντείνοντας τη σύγχυση και τον πόνο.
Ευθύνονται, επίσης, αυτοί που έχουν κηρύξει ομερτά για να μην αποκαλυφθούν ανομίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ, όπως αυτές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τα Pandora’s Papers ή, νωρίτερα, με τα Panama Papers. Αλλά και οι «κλίκες» των ισχυρών που έφεραν το περιβάλλον και τη Μάνα Γη στο χείλος του ολοκαυτώματος.
Ο πολιτικός κόσμος, με άλλα λόγια, που χρεώνεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά, η επόμενη γενιά θα κληθεί να ζήσει με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν δε πολλοί, ακόμη και κάποιοι που θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετος να ισχυριστεί ότι είναι υπεράνω υποψίας.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο αρχικά στον μπερλουσκονισμό και στη συνέχεια σε όσα ακολούθησαν δεν είναι άλλοι από τις παραδοσιακές δυνάμεις, την Χριστιανοδημοκρατία και τους επιγόνους του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΚΚ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επίσης, είναι το ναυάγιο της πολιτικής των Μπους και η αποτυχία του Ομπάμα να αποδείξει ότι εννοούσε πραγματικά τα συνθήματα «Αλλαγή» και «Μια, μπορούμε!» που έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Όταν η Λεπέν «μιμείται» τον Μακρόν
Αλλά και στη Γαλλία, είναι ο Μακρόν και όχι κάποιος άλλος που έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, στρεφόμενος εναντίον της. Όσο για την Λεπέν, την καταδικάζει αυτό που εύστοχα της προσάπτει ο Ζεμούρ: Ότι, ολοένα περισσότερο, «μιλά όπως ο Μακρόν», με αποτέλεσμα να μοιάζει μέρος του ίδιου πολιτικού συστήματος.
Δικαίως, από αυτή την άποψη, την εγκαλεί ο πατέρας της, ιστορικός ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχεις ελπίδες να κερδίσεις μόνο εάν προσφέρεις μια εναλλακτική στο σύστημα».
Δικαίως, ασφαλώς, θα αναρωτηθεί κανείς τι σόι εναλλακτική είναι αυτή που εννοεί ο Λεπέν και όσοι εξακολουθούν να πουλάνε με επιτυχία το παραμύθι του «αντισυστημισμού» τους. Αλλά αυτό είναι μια διαφορετικού είδους συζήτηση, η οποία έχει νόημα να γίνει – και γίνεται – αυτόνομα.
Εδώ, σημασία έχει η διαπίστωση ότι τα φαινόμενα τύπου Ζεμούρ ξεπηδούν από τη φθορά και απαξίωση του παραδοσιακού συστήματος διακυβέρνησης των αστικών δημοκρατιών δυτικού τύπου. Που επιτρέπει στην πολιτική να μοιάζει με θέαμα που παρακολουθείται μέσα από μία κλειδαρότρυπα και κάνει τους πολιτικούς να μοιάζουν με αδύναμα και αναλώσιμα ανθρωπάκια.
Latest News
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ