Δεν έχει καν γραφείο με σταθερή διεύθυνση και τηλέφωνο στην Αθήνα αλλά η ομάδα των στελεχών της πρωταγωνιστεί στη μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη λόγω και ανάκαμψης V ελληνική κεφαλαιαγορά. Το όνομα της ακούγεται και γράφεται όσο περισσότερο το λογότυπο της φιγουράρει στα «εξώφυλλα» των ενημερωτικών δελτίων και στις ανακοινώσεις των αναδόχων και των συμβούλων – διεθνή ομόλογα με ρήτρα αειφορίας, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συμβουλές σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκδόσεις κρατικού χρέους κλπ. Ο λόγος για την Goldman Sachs. Μια από τις ισχυρότερες φίρμες στο κόσμο της χρηματαγοράς και της κεφαλαιαγοράς προερχόμενη από την μητρόπολη της Νέας Υόρκης.
Αν και η ισχύς της , οι επιρροές της και οι διασυνδέσεις της φτάνουν μέχρι και τα κέντρα εξουσίας στην Αθήνα, εν τούτοις η επιτυχία της έχει όνομα. Και αυτό το όνομα ανήκει σε έναν Έλληνα, λίγο κάτω από τα 50 που έχει καταφέρει εδώ και μια δεκαετία να βρίσκεται για τα καλά στα ενδότερα της επενδυτικής τράπεζας. Το όνομα του, Χάρης Ηλιάδης. Ένας από τα δυναμικά στελέχη της Goldman Sachs με status, partner (κάτι που μετράει, ειδικά στην Ελλάδα, για σχέσεις και δουλειές). Η βάση εξόρμησης του, το Plumtree Court, ένα state-of-the-art κτίριο γραφείων με υπερσύγχρονες ανέσεις και ευδιάκριτα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, ακριβώς στην καρδιά του Σίτι του Λονδίνου. Προς το παρόν, οι δουλειές γίνονται από το Λονδίνο καθώς ακόμη δεν υπάρχει μια βάση στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs θα φτιάξει τα δικά της γραφεία (δίχως ταμπέλες κλπ) κάπου στο Κέντρο της πόλης. Ακριβής διεύθυνση, όπως μπορεί κανείς να κατανοήσει, δεν δίνεται για τον φόβο…
Ο Χάρης Ηλιάδης σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένας ουρανοκατέβατος manager – της κατηγορίας golden boys- στην Αθήνα. Κάθε άλλο. Τις έχει «κάψει τις σόλες του» χτίζοντας συστηματικά σχέσεις εμπιστοσύνης και ισχυρούς δεσμούς με πρόσωπα και στους τομείς της πολιτικής αλλά και στους τομείς της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, ο ίδιος δεν «μπήκε στο σύστημα», «ήταν στο σύστημα». Η καταγωγή του, η εκπαίδευση του, οι συναναστροφές του ήταν το δικό του διαβατήριο για την επαγγελματική του διαδρομή. Η οικογένεια του από την πλευρά της μητέρας του – το γένος Δασκαλάκη- είναι γνωστή στην Αθήνα. Ο παππούς του, Γεώργιος Δασκαλάκης ήταν διαπρεπής νομικός, νομικός, καθηγητής Δημοσίου και του Συνταγματικού Δικαίου στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (από το 1943 έως και το 1981 και αποχώρησε με τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή) και συγγραφέας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή το 1974 καθώς και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη στις 17 Σεπτεμβρίου του 1981(η κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές του 1981). Για την ιστορία του πράγματος, ο παππούς Δασκαλάκης διορίστηκε για πρώτη φορά πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από την Κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964. Το γενεαλογικό δέντρο και οι συγγένειες είναι κάπου λίγο έως πολύ γνωστές και συνήθως γίνονται «προϊόν συνωμοσιολογίας» από έντυπα και μέσα του άκρατου (και ακραίου) λαϊκισμού. Τα ονόματα και οι επωνυμίες παραλείπονται…
H Goldman Sachs του Χάρη Ηλιάδη βρέθηκε να φιγουράρει για παράδειγμα σε δουλειές της ΔΕΗ (εκδόσεις όπως εκείνη για το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ αλλά και σύμβουλος στη πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ), την ίδια στιγμή που έδινε το ηχηρό παρών σε εκδόσεις τραπεζών αλλά και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του ιδιωτικού τομέα. Ο κατάλογος, σε κάθε περίπτωση, μακρύς και πλούσιος. Η κυρίαρχη παρουσία του στην ελληνική κεφαλαιαγορά φαίνεται πως έχει προκαλέσει γκρίνια (λογικό και κατανοητό) από όλους όσοι για τον ένα ή άλλο λόγο δεν παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις για τους μετόχους τους στις μητροπόλεις του χρήματος και κεφαλαίου. Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Η ελληνική αγορά και η πίττα της μεγαλώνει και δουλειές υπάρχουν για όλους, μικρούς και μεγάλους της επενδυτικής πιάτσας. Άλλωστε, τα πρόσωπα κάνουν την αγορά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν «χτίσει» για χρόνια.