Τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη τις γνωρίζουμε και τις βιώνουμε. Όμως, η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει με πολλαπλούς τρόπους και την ανθρώπινη υγεία, από ασθένειες που συνδέονται με τη μεγάλη ζέστη, την ενίσχυση των μολυσματικών νόσων έως την κακή ποιότητα ύπνου και την αύξηση των αυτοκτονιών. Αυτό επισημαίνει μεγάλη έκθεση του The Lancet Countdown, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες και ειδικούς από τουλάχιστον 70 φορείς διεθνώς, εν όψει της επικείμενης μεγάλης συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα.
«Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφές: Η Κλιματική Αλλαγή είναι πρώτα και πάνω από όλα μια υγειονομική κρίση» επισημαίνει η Dr. Ρενέ Σάλας, του Κέντρου για το Κλίμα και την Υγεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, βασική συγγραφέας της έκθεσης, επισημαίνοντας πως σε υγειονομικούς όρους «δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο ύψος της υπερθέρμανσης (του πλανήτη)».
Μόνο στις ΗΠΑ πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, σαν αποτέλεσμα της ζέστης, τα τελευταία είκοσι χρόνια μπορούν να αποδοθούν ευθέως στην κλιματική αλλαγή. Ο θανατηφόρος καύσωνας του περασμένου Ιουνίου, που έπληξε τις βορειοδυτικές ακτές της χώρας, κόστισε τη ζωή σε πάνω από 600 άτομα, μέσα σε μια εβδομάδα, κυρίως στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον. Ένα ακραίο φαινόμενο που αποδίδεται ευθέως στην κλιματική αλλαγή.
Η ζέστη, η ξηρασία, που επιβαρύνει πολλές φορές και το νέφος στην ατμόσφαιρα μπορεί να φέρει από έναν απλό βήχα και δυσκολία στην κατάποση μέχρι αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, να επιβαρύνει υπάρχουσες νόσους καθιστώντας την αντιμετώπιση τους πιο δύσκολη, αλλά και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό στις εγκυμονούσες. Επίσης, η υπερβολική ζέστη αλλά και οι αυξημένες βροχοπτώσεις ενισχύουν τα κουνούπια και τα έντομα διευκολύνοντας τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ειδικά σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιφέρουν σοβαρές διαταραχές και δυσκολία στον ύπνο, κάτι που καθιστά την καθημερινότητα των ατόμων ακόμη πιο δύσκολη και επιβαρύνει έτερα προβλήματα υγείας. Οι διαταραχές του ύπνου ενισχύουν επίσης το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας. Για τις ΗΠΑ υπολογίζεται πως κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου ανεβάζει το ρυθμό των αυτοκτονιών κατά 0,7%.
Η κλιματική αλλαγή δεν οδηγεί μόνο σε μείωση των υδάτινων πόρων και σε λειψυδρία, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα του νερού, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και αναπαραγωγή βακτηρίων, ρυπογόνων και τοξικών συστατικών που περνούν στη χλωρίδα, την πανίδα και τελικά στη διατροφή του ανθρώπου.
Η ενίσχυση των πυρκαγιών σαν αποτέλεσμα της ξηρασίας επιβαρύνει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, γεγονός που αντιστοίχως επιβαρύνει υπάρχοντα προβλήματα υγείας, από απλές αλλεργίες έως αναπνευστικές νόσους, ή και δημιουργεί καινούργια. Ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι σε ασθένειες ακόμη και στο θάνατο.
«Περάσαμε πολλά χρόνια μιλώντας για μια πιθανή πανδημία και τελικά, όταν αυτή ήρθε, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο ακριβώς λάθος με την κλιματική αλλαγή. Ο κλάδος της Υγείας είναι ήδη εξαιρετικά στρεσαρισμένος και όταν προσθέτεις και τους επιβαρυντικούς παράγοντες των φυσικών καταστροφών, τα πράγματα φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης» επισημαίνει ο Τζορτζ Μπέντζαμιν, εκτελεστικός διευθυντής της American Public Health Association.
Για τους λόγους αυτούς οι επιστήμονες της έκθεσης καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποτελεσματικότερη δράση κατά την επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στα τέλη του μηνός, στη Γλασκόβη. Δεν πρόκειται για μια επένδυση σε ένα πιο… πράσινο μέλλον, αλλά σε ένα πιο υγιές μέλλον για την ανθρωπότητα!
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους