Για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία προειδοποιεί νέα έκθεση, προσθέτοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.
Οι ξηρασίες θα βλάψουν την παραγωγή τροφίμων, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα ενθαρρύνουν την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων όπως η ελονοσία και η χολέρα και οι τρέχουσες κλιματικές τάσεις δείχνουν «κόκκινο» για τη μελλοντική υγεία, προβλέπει η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης της Lancet, που δημοσιεύεται ετησίως, παρακολουθεί 44 μετρήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και στην παραγωγή τροφίμων, όπως ερευνήθηκε από εμπειρογνώμονες που συνδέονται με περισσότερες από 40 ομάδες του ΟΗΕ και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η έκθεση ανέφερε ότι σε διάστημα 6 μηνών το 2020, 51,6 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από 84 καταστροφές από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού.
«Η έκθεση αντίστροφης μέτρησης Lancet του 2021 βρίσκει έναν κόσμο κατακλυσμένο από μια συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο για την προστασία του πληθυσμού του από τις ταυτόχρονα επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι κλιματικές επιπτώσεις στην υγεία που εντοπίστηκαν στην έκθεση περιελάμβαναν αυξημένες ξηρασίες που πλήττουν την παραγωγή τροφίμων, πιο βίαιες φυσικές καταστροφές που επιβαρύνουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την αύξηση της θερμοκρασίας που ενθαρρύνει την εξάπλωση μολυσματικών παθογόνων.
Η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή συνέβαλε σε ένα ρεκόρ καύσωνα στον βορειοδυτικό αμερικανικό Ειρηνικό που προκάλεσε περισσότερους από 1.000 νεκρούς.
«Όσον αφορά το 2021, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή κάτω του 1 έτους και ευπαθείς ομάδες επηρεάστηκαν περισσότερο από τις θερμοκρασίες-ρεκόρ άνω των 40 ° C στις βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού των ΗΠΑ και του Καναδά τον Ιούνιο, ένα γεγονός που θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», έγραψαν οι συγγραφείς.
Ο Δρ Jeremy Hess, παγκόσμιος καθηγητής ιατρικής υγείας και έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης ότι έχει δει από πρώτο χέρι αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία.
«Φρόντιζα ασθενείς σε δύο από τα νοσοκομεία μας στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια του καύσωνα και δυστυχώς ήταν η πρώτη χρονιά που μπορώ να πω με σιγουριά ότι εγώ και οι ασθενείς μου βιώσαμε πολύ καθαρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Χες.
Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην εξάπλωση των ασθενειών
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μηνών όπου η ελονοσία είναι μεταδοτική και αύξηση του αριθμού των περιοχών κατάλληλων για μετάδοση χολέρας. Το «δυναμικό επιδημίας» των ιών, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα, αυξήθηκε παγκοσμίως.
«Μαζί με την παγκόσμια κινητικότητα και την αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή είναι ο βασικός μοχλός της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό του δάγκειου πυρετού, οι οποίοι διπλασιάζονται κάθε δεκαετία από το 1990», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Άλλοι σημαντικοί αναδυόμενοι ή επανεμφανιζόμενοι αρβοϊοί, που μεταδίδονται από τα κουνούπια, είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις».
Πώς μπορεί να βοηθήσει μια «πράσινη ανάκαμψη»
Ο Χες είπε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δεινή κατάσταση, ιδιαίτερα εάν δεν πρόκειται για «πράσινη ανάκαμψη».
«Ο κόσμος έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στην ανάκαμψη, αλλά δεν έχει την ευκαιρία να επενδύσει αυτούς τους πόρους σε μια πράσινη ανάκαμψη που δεν τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Και αυτό δυστυχώς είναι μια χαμένη ευκαιρία για εμάς. Θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε ένα πιο υγιές μέλλον , και αυτή τη στιγμή, και φυσικά αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», είπε ο Hess.
«Ούτε η Covid-19 ούτε η κλιματική αλλαγή σέβονται τα εθνικά σύνορα. Χωρίς εκτεταμένο, προσβάσιμο εμβολιασμό σε όλες τις χώρες και κοινωνίες, ο Sars-CoV-2 και οι νέες παραλλαγές του θα συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων. Ομοίως, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί δράση από όλες οι χώρες για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο », ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Κατευθύνοντας τα τρισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Covid-19 προς τις προτάσεις του ΠΟΥ για μια υγιή, πράσινη ανάκαμψη, ο κόσμος θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να προστατεύσει τα φυσικά συστήματα που υποστηρίζουν την ευημερία και να ελαχιστοποιήσει τις ανισότητες».
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα